Власти у Аустралији трагају за изгубљеном радиоактивном капсулом

ГС
Власти у Аустралији трагају за изгубљеном радиоактивном капсулом

ПЕРТ - У Аустралији траје потрага за малом капсулом која садржи радиоактивну супстацу, а која је изгубљена на путу између градова Њуман и Перт.

Капсула садржи малу количину радиоактивног цезијума-137, који може изазвати озбиљну болест уколико се додирне. Изгубљена је средином јануара на дистанци од око 1.400 километара. Јавност је упозорена да се држи подаље од капсуле уколико је уочи.

Капсула je транспортоваnа камионом између рудника на сјеверу Њумана у регији Пилбара и сјевероисточног дијела Перта између 10. и 16. јануара, пише Кликс. Цезијума-137 је супстанца која се обично користи у рударским операцијама.

Министарство за ватрогасне и хитне службе саопштили су да се капсула не може користити за оружје, али да може изазвати озбиљне опекотине те да представља дугорочни ризик попут рака.

-Забринути смо да би га неко могао узети, а да не зна о чему се ради. Неко би могао помислити да је то нешто интересантно те задржати капсулу у свом дому, аутомобилу или је дати неком другом - поручили су званичници.

Министарство је објавило и илустрацију капсуле, чије димензије износе шест пута осам милиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана