Власти Мексика појачале потрагу за киднапованим новинарима

Танјуг
Власти Мексика појачале потрагу за киднапованим новинарима

МЕКСИКО СИТИ - Мексичке власти су данас појачале потрагу за три новинара за које се вјерује да су их киднаповали наоружани људи на југу Мексика.

Канцеларија државног тужиоца у држави Гереро саопштила је у четвртак да истражује нестанак пет особа у туристичком граду Такско, међу којима су новинари Марко Толедо, Силвија Арце и Алберто Санчез.

Портпарол државног тужиоца Карлос Монге, рекао је да ће претреси бити појачани уз учешће државног тужиоца, државне комисије за потрагу, државне полиције, Националне гарде и војске, преноси Ројтерс.

Петнаест комбија са особљем из различитих агенција за спровођење закона распоређено је из главног града државе у Такско, рекао је Монге.

Међународна група за слободу говора ''Члан 19'' у четвртак је саопштила да је, према изјавама свједока, пет наоружаних мушкараца ушло у недјељу у кућу Толеда, директора недељника ''Ел Еспектадор де Такско'', одводећи њега, његову жену и сина.

-Најмање два свједока су изјавила организацији да је новинар био жртва пријетњи и узнемиравања претходних година - наводи се у саопштењу те организације, уз напомену да је Толедо извештавао о политици и безбједности.

Арце и Санчез, који воде дигиталну платформу РедСиете, у сриједу су киднаповали наоружани људи.

Мексико је међу најопаснијим земљама на свијету за новинаре, са петоро убијених новинара до сада ове године, док је прошле године убијено њих 13, према подацима Међународне групе за слободу говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана