Власти Амстердама планирају да преселе кварт "црвених фењера"

Srna
Foto: FB

АСМТЕРДАМ - Власти града Амстердама најавиле су релокацију чувеног кварта "црвених фењера" у јужни дио града у оквиру приједлога да се у том подручју смањи број туриста и стопа криминала.

Градоначелник Фемке Халсема рекла је да ће се овај кварт, познат по проституцији, преселити у нови Центар еротике на Булевару Европа у јужном дијелу града.

Она је рекла да је тај дио града процијењен као најпогоднији.

Халсема је већ дуго година најгласнији критичар историјског кварта "црвених фењера", локално познатог као Де Вален, у коме проститутке односно радници секс индустрије стоје са стране канала у излозима освјетљеним неонкама чекајући клијенте.

"Ово ће сада бити понуђено градском савјету на разматрање почетком 2024", рекла је она, додајући да ће за отварање Центра еротике требати неколико година.

Булевар Европа, у близини пословног дијела Амстердама, једна је од три предложене локације Центра еротике у коме ће бити 100 соба за секс раднике.

Проституција је легална у Амстердаму, али само на одређеним локацијама које за то имају дозволу. Није познато колико тачно има радника секс индустрије у овом граду, али кварт "црвених фењера" има 250 активних излога или прозора.

"Прозори или излози у Центру еротике биће лоцирани унутар зграде. Тако ћемо избјећи туристичко разгледање и одвратити непотребну пажњу", рекла је она.

У међувремену, десетине хиљада грађана потписало је петицију против пребацивања кварта и умјесто тога траже већу ангажованост полиције.

Амстердам је недавно покренуо кампању одвраћања усмјерену на туризам, посебно циљајући на младе Британце старости од 18 до 35 година, навела је "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана