Власник Телеграма пуштен из француског затвора уз вртоглаву кауцију и неколико услова

ГС
Власник Телеграма пуштен из француског затвора уз вртоглаву кауцију и неколико услова

ПАРИЗ - Шеф Телеграма Павел Дуров суочен је с оптужбама француског правосуђа због наводног омогућавања криминалних активности на апликацији за размјену порука, али је избјегао затвор уз кауцију од пет милиона евра.

Руско-француски мултимилијардер пуштен је уз услов да се два пута седмично јавља у полицијску станицу и остане у Француској, изјавила је тужитељка Лори Беко, преноси Кликс.

Оптужбе против Дурова укључују саучесништво у ширењу сексуалних слика дјеце, као и низ других наводних прекршаја на платформи. Дуров је притворен у суботу на аеродрому код Париза због сумње да није предузео мјере против незаконитог садржаја на Телеграму, укључујући размјену дјечје порнографије, трговину дрогом и преваре.

Његово изненадно хапшење скренуло је пажњу на кривичну одговорност Телеграма, популарне апликације са око милијарду корисника, и подстакао расправу о слободи говора и цензури.

Специјалисти за кибернетички криминал и превару из француске полиције изјавили су раније ове седмице да је Дуровово хапшење дио широке истраге због неспособности модерирања наводних криминалних активности на апликацији.

У својој изјави, Телеграм је навео да поштује законе Европске уније и да је њихова модерација “у складу с индустријским стандардима и стално се побољшава”.

-Директор Телеграма Павел Дуров нема шта да скрива и често путује по Европи. Апсурдно је тврдити да су платформа или њен власник одговорни за злоупотребу те платформе - додаје се у изјави.

Дуров, који се често описује као либертаријанац и "руски Марк Закеберг", живи у Дубаију, гдје је сједиште Телеграма, и има држављанство Француске и Уједињених Арапских Емирата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана