Власница погребне фирме продавала дијелове лешева, осуђена на 20 година робије

Танјуг
Власница погребне фирме продавала дијелове лешева, осуђена на 20 година робије

ВАШИНГТОН - Бивша власница погребне фирме у америчкој држави Колорадо Меган Хес осуђена је на 20 година федералног затвора због сецирања око 560 лешева и продаје дијелова тијела без дозволе.

Њена мајка Ширли Кох (69), која је била задужена за сецирања тијела, осуђена је на 15 година затвора, преноси Ројтерс.

Федерални случај истраге покренут је након Ројтерсове серије истраживачких текстова о нерегулисаном тржишту дијелова тијела у САД.

У САД је незаконито продавати органе као што су срца, бубрези и тетиве за трансплантацију, већ они морају бити донирани.

Продаја дијелова тијела као што су главе, руке и кичма за употребу у истраживању или образовању - за шта је Хес осуђена - није регулисана савезним законом.

Хес је починила злочине, рекли су тужиоци, када је преварила рођаке преминулих и лагала их о кремацијама, а заправо је сецирала тијела и продавала дијелове без дозволе.

Компаније за обуку хирурга и друге фирме које су купиле руке, ноге, главе и торзое нису знале да су прибављене на превару, рекли су тужиоци.

У својој погребној фирми, Хес је наплатила породицама до 1.000 долара за кремације које се никада нису догодиле, рекли су тужиоци, а некима је понудила бесплатне кремације у замјену за донацију тијела.

У свом поднеску суду, тужиоци су шему Хесова за трговину дијеловима тијела описали као један од најзначајнијих случајева те врсте у новијој историји САД.

Двадесет шест жртава описали су свој ужас када су открили шта се догодило њиховим најмилијима.

-Наша слатка мајка, раскомадали су је и продали њена рамена, руке и кољена -рекла је једна од оштећених у поступку Ерин Смит.

Тужиоци су током суђења рекли да су Хес и Кохда лагале више од 200 породица, које су добијале кремирани пепео помијешан са остацима различитих лешева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана