Власеничанка са Хималаја за "Глас": Овдје сте једном у животу

Милош Васиљевић
Foto: Милена Павловић

Катманду - Не укаже се често прилика да се посјети Азија, Непал и да упознате другу културу. Због свега што сам виђела и доживјела претходних шест дана испуњена сам и пресрећна.

Овако почиње причу за "Глас Српске" чланица Планинарско - еколошког друштва "Ацер" из Власенице Милена Павловић гдје је као дио шесточлане експедиције у походу на највиши свјетски планински ланац.

Нагласила је да се спремала двије и по године, те да је сваки дан за њу непроцјењиво и ново искуство.

- Када је у питању завршни успон сви смо реални да се ради о висини 6189мнв.  и да постоји велика могућност да нас "покоси" висинска болест. Ипак, уживам у сваком дану и задовољна сам сваком новом аклиматизацијом, односно успоном на  већу висину - рекла је Павловићева.

Како каже, кренула је на експедицију психички спремна јер на крају психа игра кључну улогу.

- Одустајем оног тренутка ако будем имала прве проблеме висинске болести,  биће планина док је нас - рекла је Павловићева те додала да се нада да до тога неће доћи јер је све до сада безпријекорно.

 

Планинарка је нагласила да су ту и водичи који ништа не препуштају случају.

- Са нама су ту и непалски водичи за успон до самог врха, који  воде рачуна о нама - рекла је Павловићева.

Према њеним ријечима, за  сада се сви чланови експедиције осјећају добро, без симптома висинске болести, те да очекује да прекосутра почну први симптоми.

- Ако нам вријеме буде наклоњено и ако не буде озбиљних проблема са висинском болешћу по плану је 13-ти дан да будемо на врху. Ако све буде како треба прекосута ћемо стићи у Дингбоце, који се налази на 4400мнв - казала је Павловићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана