Владајућа партија покреће процедуру за опозив предсједнице Грузије

Танјуг
Владајућа партија покреће процедуру за опозив предсједнице Грузије

ТБИЛИСИ - Владајућа партија “Грузијски сан” поново покреће процедуру за опозив предсједнице, саопштио је данас на брифингу предсједник парламента Шалва Папуашвили.

Он је рекао да је у плану подношење још једне тужбе Уставном суду, а разлог је, како је навео, “и даље исти - иностране посјете Саломе Зурабишвили без одобрења владе”.

Папуашвили је објаснио да ће тужба бити поднесена Уставном суду прије избора, а да ће то питање бити стављено на гласање у парламенту на једном од првих састанака послије избора, преноси НењГеоргиа.

“Ако то успије, мандат Саломе Зурабишвили биће скраћен за око мјесец дана. Овај корак је више симболичне природе, тако да ће кршилац Устава Саломе Зурабишвили ући у историју не само као бивши предсједник, већ и као суспендовани предсједник”, истакао је Папуашвили.

“Грузијски сан” је покушао да опозове Зурабишвили у октобру 2023. због турнеје у знак подршке европским интеграцијама без дозволе владе, али је владајућој странци тада недостајало неколико гласова у парламенту.

“Након што је добила гаранцију имунитета од радикалне опозиције по питању кршења Устава, Саломе Зурабишвили је наставила да грубо крши Устав Грузије. Конкретно, након завршетка поступка опозива, она је обавила неколико иностраних посјета без сагласности грузијске владе, укључујући прошле недјеље у Француској, Њемачкој, Пољској и Белгији”, рекао је Папуашвили.

Он је напоменуо да су поступци страних лидера који угошћују Саломе Зурабишвили у својим резиденцијама, знајући за њене неуставне поступке, представљају “намерно испољавање непоштовања грузијског народа и његовог уставног система, кршење принципа немешања у унутрашње ствари земље и противрече заједничким европским вриједностима”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана