Влада Турске забранила отпуштања након земљотреса

Срна
Foto: Танјуг/АП

АНКАРА- Турска је данас покренула привремену шему подршке зарадама и забранила отпуштања у 10 градова да би заштитила раднике и предузећа од финансијских посљедица разорних земљотреса који су погодили југ земље раније овог мјесеца.

Послодавци чије су фирме или радна мјеста "тешко или умјерено оштећена" имаће користи од ове помоћи у смислу да ће моћи дјелимично да покрију плате запослених којима је скраћено радно вријеме, објављено је данас у Службеном гласнику.

Такође, уведена је забрана отпуштања у 10 провинција које је погодио земљотрес, а обухваћене су ванредним стањем.

Ови потези су дио плана турске Владе да се минимизира економски утицај најгорег земљотреса у модерној историји Турске у коме је погинуло више од 42.000 људи.

Турски парламент је 7. фебруара, дан послије разорног земљотрес, увео ванредно стање на три мјесеца на захтјев предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Влада је, такође, понудила подршку за плате и увела забрану отпуштања 2020. године у покушају да ублажи економски ударац пандемије вируса корона.

Пословне групе и економисти кажу да би земљотрес могао коштати Анкару и до 100 милијарди долара за обнову стамбених објеката и инфраструктуре, а вјероватно ће смањити привредни раст ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана