Влада Пољске обећала да ће скратити број радних сати у земљи

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАРШАВА - Пољска влада премијера Доналда Туска потврдила да је ће прије истека свог мандата 2027. године измијенити тамошњи Закон о раду како би смањила радно вријеме у земљи, а за сада су на столу двије опције - увођење четвородневне радне недеље или седмочасовног радног дана, преноси Ројтерс.

Четвородневна радна недеља има више присталица и њу према истраживању платформе Клик митинг подржава 70 одсто послодаваца.

“Студије показују да што дуже радимо, све смо више под стресом и уморнији. Још један сат проведен на послу не значи нужно још један сат ефикасности”, изјавила је пољска министарка за породицу, рад и социјалну политику Агњешка Џиемианович-Бок која је једна од главних присталица ове промјене.

Према њеним ријечима, захтев за смањењем радног времена како би људи имали више времена за породицу, развој и одмор “мора да се схвати озбиљно”. 

Са друге стране поједини чланови Владе Пољске изразили су скептицизам и тврде да увођење четвородневне радне недеље није право рјешење за земљу која је погођена демографском кризом. 

Према подацима Евростата, Пољаци раде у просјеку 40,5 сати недељно, што је најдуже у Европској унији после Грка. Просjек у ЕУ је 37,5 сати, а глобални просек је 34,2 сата.

Очекује се да ће рад на измјенама и допунама Закона о раду добити замах на јесен и можда ће бити завршен следећег прољећа, јер би смањење радног времена могло помоћи владајућој коалицији у кампањи за предсједничке изборе 2025. године, пренео је портал инфор.пл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана