Влада Новог Зеланда најавила укидање забране пушења

Танјуг
Foto: Илустрација

ВЕЛИНГТОН - Новоформирана влада Новог Зеланда најавила је укидање закона о забрани пушења како би финансирала смањење пореза.

Закон, који је донет за вријеме владе претходне премијерке Џасинде Ардерн увео је забрану продаје цигарета рођеним након 2008. године, а примјена ове мјере требало би да почне следеће године.

Потез нове Владе критиковали су здравствени радници, а Ричард Едвардс, експерт за јавно здравље на Универзитету Отаго, оцијенио је да је то ретроградан корак у односу на водеће свјетске здравствене мере.

„Већина здравствених група на Новом Зеланду је згрожена оним што је влада урадила и позива на повлачење те одлуке“, рекао је он за Би-Би-Си.

Мјере претходне владе су укључивале ограничавање броја продаваца дувана и смањење нивоа никотина у цигаретама, а истраживања су сугерисала да би закони о ограничењу употребе дувана могли да спасу до 5.000 живота годишње.

Међутим, закон је изазвао противљење

пословних група на Новом Зеланду. Власници трафика жалили су се на губитак прихода, чак и уз државне субвенције.

Поједини посланици, укључујући новог премијера Кристофера Луксона, навели су да би забрана довела до стварања црног тржишта дувана.

Његова Национална партија, која је освојила 38 одсто гласова на изборима 14. октобра, током предизборне кампање није споменула законе о забрани пушења. Закон, који је донет прошле године и који је био заснован истраживањима, добио је похвале широм света.

Вјерује се да су закони Новог Зеланда инспирисали владу Велике Британије у септембру да објави сличну забрану пушења за младе.

Портпаролка Ришија Сунака рекла је да је став британског премијера остао непромјењен након преокрета Новог Зеланда.

Нова министарка финансија Никола Вилис протеклог викенда је објавила да ће влада укинути законе, напомињући да су коалициони партнери Националне партије у влади - популистичка Нови Зеланд на првом месту (Нењ Зеаланд Фирст) и левичарске Делуј (Ацт) - инсистирали да закони буду поништени.

Упркос побједи на изборима, Национална партија десног центра недељама је преговарала са две мање странке око формирања владе.

Договор је постигнут тек у петак, шест недјеља после избора, што је омогућило да нова влада положи данас заклетву.

Нови Зеланд на првом мјесту, странка која је освојила шест одсто гласова, једина је током кампање истицала да је потребно укинути законе о ограничењу пушења.

Парламент, у коме владајуће странке имају већину, треба да одобри поништење тог закона.

„Идеја да ће се смањење пореза платити људи који настављају да пуше је апсолутно шокантна“, рекао је Роберт Биглхол, председник новозеландске иницијативе „Без дуванског дима 2025“.

Државна здравствена организација Маора Хапаи Те Хауора назвала је овај потез „несвјесним ударцем по здравље и добробит Новозеланђана“.

Стопа пушења и болести повезаних са пушењем, највише су међу домородачким маорским становништвом.

Према истраживању о јавном здравству 2022. године, закони о забрани пушења донијели би новозеландском здравственом систему уштеду од 1,3 милијарде новозеландских долара током наредних 20 година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана