Влада Јапана: Летећи објекат из 2022. највјероватније био кинески шпујунски балон

Танјуг
Влада Јапана: Летећи објекат из 2022. највјероватније био кинески шпујунски балон

ТОКИО - Влада Јапана закључила је да је објекат који је прошле године летео изнад јапанских територијалних вода близу области Кјушу највероватније био кинески шпијунски балон, пренела је данас телевизија Фуџи Њуз нетворк (ФНН).

Неидентификовани балон примеćен је у јануару 2022. године изнад мора код острва Кјушу, на југозападу Јапана, преноси Ројтерс.

Главни секретар владиног кабинета Хироказу Мацуно саопштио је у четвртак 9. фебруара, на конференцији за штампу, да је Јапан покренуо истрагу о пореклу тог летећег објекта. Он је додао да Токио сарадјује са Вашингтоном на утврђивању да ли је тај објекат био кинески балон сличан оном који је оборен у суботу код обале америчке савезне државе Јужне Каролине, након што је прешао преко континенталног дела Сједињених Америчких Држава.

Кина: Балони САД “илегално” улетели у наш ваздушни простор, тражимо објашњење

 Портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин изјавио је данас на редовној конференцији за медије да је, почев од маја 2022. године, више од 10 висинских балона САД “илегално” улетио у ваздушни простор Кине и других земаља.

“САД треба да спроведу темељну истрагу и објасне Кини ову ситуацију,” рекао је Венбин, преноси Ројтерс. Војска САД саопштила је данас су из Атлантског окена извучени сензори кинеског, наводно шпијунског балона, који је оборен 4. фебруара близу обала Јужне Каролине, преноси Би-Би-Си.

Тимови за претрагу су открили “доста остатака на месту пада балона, укључујући све важне сензоре и електронику, који су идентификовани,” саопштила је Сејверна команда војске САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана