Вјештачка интелигенција доноси Европи 520 милијарди евра профита

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Генеративна вјештачка интелигенција могла би да донесе 520 милијарди евра европској економији, што је отприлике трећина њемачког бруто домаћег производа, саопштила је консултантска фирма "Мекинси енд компани".

Од 14 анализираних земаља, шест је из Европе када је ријеч о најбољим условима за развој нових компанија и раст њихових прихода. Прве на листи су САД, слиједи Сингапур, а Шведска је трећепласирана.

Шведска спада међу најбоље земље за нову компанију која се бави вјештачком интелигенцијом. Најуспјешнији технолошки стартапови забиљежили су импресиван раст прихода од 1.127 одсто у овој земљи, наводи се у извјештају.

Предвиђа се да ће глобално тржиште генеративне вјештачке интелигенције расти за 30 до 40 одсто сваке године, пренио је "Јуроњуз".

Генеративна технологија вјештачке интелигенције која креира нови текст или видео и омогућава бржи развој производа представља тржиште које је у процвату. Глобално је процијењена на више од 130 милијарди евра у 2023. години.

Постоји велика конкуренција за привлачење нових послова. САД су тренутно глобални предводник у овом сегменту, али поједине европске земље такође се сматрају жаришним тачкама за покретање стартапа у вези са вјештачком интелигенцијом.

Шпанија је такође високо оцијењена због свог пословног окружења и финансија за стартапове и пласирала се изнад Њемачке и Француске.

У најновијем извјештају о вјештачкој интелигенцији Универзитета Стенфорд наводи се да је већина приватних инвестиција, 62,5 милијарди евра, обављена у САД током 2023. године, а затим у Кини /7,3 милијарди евра/.

ЕУ и Велика Британија заједно су уложиле девет милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана