Витман: САД обавезне да испоруче Тајвану оружје на основу претходних споразума

Танјуг
Витман: САД обавезне да испоруче Тајвану оружје на основу претходних споразума

ТАЈПЕЈ - САД имају обавезу да испоруче Тајвану оружје које није испоручено на основу претходних споразума и постоји подршка и Демократске и Републиканске странке да се то деси, рекао је председник Комитета Представничког дома Конгреса за оружане снаге Роб Витман током посjете Тајпеју.

Витман је у разговору са предсједницом Тајвана Цаи Инг-вен истакао да је Тајпеј учинио “невјероватне напоре” да унаприједи сопствену самоодбрану, наводећи да ће САД испоручити Тајвану оружје у вриједности од 19 милијарди долара, чија испорука касни.

Витман је такође нагласио да ће било који непријатељски, ничим изазван напад на Тајван, резултирати одлучном реакцијом САД, пренио је Ројтерс. Цаи је рекла америчкој делегацији да је Тајван задовољан када је ријеч о сарадњи са САД и другим демократским партнерима у, како је навела, заједничкој одбрани регионалне стабилности и просперитета.

Витман борави у посети Тајпеју са још четири конгресмена из редова републиканаца. Тајван се од прошле године жалио на кашњења у испоруци оружја из САД, као што су противваздушне ракете “Стингер”, јер су се амерички произвођачи фокусирали на снабдијевање Украјине оружјем.

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена одобрила је војни трансфер Тајвану у оквиру Програма финансирања страних оружаних снага -ФМФ, који се иначе користи за сувјерене државе, наводи се у обавјештењу послатом Конгресу.

Документом, у који је Ројтерс имао увид у сриједу, обавјештавају се конгресни одбори о намери Стејт департмента да издвоји до 80 милиона долара ФМФ средстава за подршку Тајвану. Тајванско министарство одбране изразило је захвалност, али је саопштило да нема коментара о детаљима помоћи, истичући да су САД већ помогле у јачању борбених способности острва, које Пекинг сматра својом територијом.

Кина је више пута протестовала у Вашингтону због војне помоћи Тајвану, а њено Министарство одбране саопштило је да америчка војска мора да заустави све облике, како је наведено, “војног дослуха” с Тајпејом.

САД, најважнији добављач оружја за Тајван, прошлог месеца су најавиле пакет помоћи у оружју вриједан до 345 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана