Вишковић: Кинеска корпорација “Авик” кредитира пројекат ХЕ Дабар

Срна
Кинеска корпорација “Авик” кредитира пројекат ХЕ Дабар
Foto: РТРС | Кинеска корпорација “Авик” кредитира пројекат ХЕ Дабар

ПЕКИНГ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и представници Кинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжињеринг “Авик” (АВИЦ) договорили су кредитирање пројекта Хидроелектране Дабар, а разговарано је и о могућности учешћа ове компаније у изградњи пута од Фоче према Шћепан Пољу.

Вишковић се са представницима корпорације “Авик” састао током боравка у Пекингу, гђе су на највећем нивоу вођени разговори са предсједником ове компаније Лиуом Хонгуангом, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Предсједник Владе Републике Српске је током посјете Кини 2019. године разговарао са представницима ове корпорације и упознао се о широком спектру ђелатности ове мултинационалне компаније, од војне авиоиндустије, до цивилне индустрије.

“Тада смо договорили изградњу Хидроелектране Бистрица и као што је познато грађанима Републике Српске тај пројекат се реализује у пуном капацитету. Сада смо разговарали о финансирању тог пројекта, гђе смо договорили и кредитирање нашег другог пројекта из сфере енергетике, а то је Хидроелектрана Дабар”, истакао је Вишковић.

Он је навео да је разговарано и о могућности финансирања ХЕ Бистрица, као и да су састанку присуствовали и представници осигуравајућих кућа које прате сва кредитирања ван простора Кине, а то је “Синошур” (SINOSURE).

У саопштењу се истиче да су представници комапаније “Авик” изразили интересовање и за учешће у пројекту ХЕ Билећа, а разговарано је и о могућности учешћа ове компаније у изградњи пута од Фоче према Шћепан Пољу.

У већинском власништву ове компаније налази један од пет највећих малопродајних трговинских ланаца “Рејнбоу”који има 63 робне куће, 34 трговинска ланца и више од 130 трговинских центара, а посједује и онлајн платформу за пласирање својих и увозних производа на тржиште Кине.

“Овом приликом разговарало се о могућностима пласирања одређених прехрамбених производа из Републике Српске, путем овог ланца на тржиште Народне Републике Кине”, истиче се у саопштењу.

Кинески партнери исказали су интерес за увоз робе попут меса, воћа и вина, истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана