Више од половине"модерних робова" живи у најбогатијим земљама свијета

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕРТ - Према извјештају Фондације "Ходај слободно" из аустралијског града Перта, у 20 најбогатијих земаља се и даље подстиче присилни рад и процјењује се да у тим државама живи више од половине "модерних робова" у свијету, а та бројка се процјењује на више од 50 милиона људи.

Извјештај фондације, групе за људска права која се фокусира на "модерно ропство", говори да шест земаља групе Г20, у којој се Европска унија рачуна као једна чланица, имају највећи број људи у модерном ропству - или раде присилно или су у присилном браку.

Како преноси АП, Индија је на врху листе са 11 милиона људи, слиједи Кина са 5,8, Русија са 1,9, Индонезија са 1,8, Турска са 1,3 и САД са 1,1 милион.

"Најмање модерног ропства има у Швајцарској, Норвешкој, Њемачкој, Холандији, Шведској, Данској, Белгији, Ирској, Јапану и Финској, које су такође чланице Г20. Међутим, чак и у овим земљама људи су присиљени на рад или брак, упркос високој економској развијености, једнакости полова, социјалном благостању и политичкој стабилности, као и врло јаким правосуђем", истиче се у извјештају.

Прошлог септембра, у извјештају Међународне организације за рад и међународне организације Уједињених нација и "Ходај слободно" за 2021. годину, процјењено је да 50 милиона људи живи у "савременом ропству", од чега 28 милиона присилно ради, а 22 милиона је у присилном браку.

То је повећање за 10 милиона у периоду од 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана