Више од двије тоне кокаина испливало на oбали Ламанша

Танјуг
Више од двије тоне кокаина испливало на oбали Ламанша

ПАРИЗ - Више од двије тоне кокаина спакованог у кесе испливало је протеклог викенда и у сриједу на француској обали Ламанша, преноси француски „Монд“.

Како је наведено, након што је у недјељу ујутро на плажи Ревиј на сјеверозападу земље пронађено неколико врећа са 850 килограма кокаина, у сриједу је испливало нових шест кеса код Вик-сир-Мера са 1,5 тона кокаина, тако да је укупно заплијењено око 2,3 тоне, што се сматра рекордном запљеном.

Процијењена тржишна вриједност дроге је око 150 милиона евра, навео је извор близак случају.

Тужилаштво у мјесту Шербур покренуло је истрагу а поријекло херметички затворених пакета који су избачени на обалу није утврђено. Могуће је да су намјерно бачени у море да се избјегне контрола или су испали из неког брода, пише Монд.

-Понекад се пакети прикаче на труп брода, па могу да се откаче ако је море немирно, а истражитељи покушавају да утврде којим путем се роба кретала - наводи неименовани извор.

Како подсјећа француски дневник, крајем 2019. пакети који су укупно садржали 1,6 тоне бијелог праха избачени су на плаже у зони од Сен-Жан-де-Луа на југозападу до Камареа на сјеверозападу.

Министар унутрашњих послова Француске Жерар Дарманин саопштио је у уторак да су француске власти заплијениле 156,7 тона дроге у 2022, од чега је више од половине дошло из Западне Индије и Гвајане.

Министар финансија Габријел Атал, поздравио је у сриједу на конференцији за новинаре посвећеној билансу борбе против трговине наркотицима у 2022. години, “историјску запљену” кокаина коју су 19. фебруара извршиле његове службе у луци Авр, при чему је за неколико дана одузето 1,9 тона кокаина.

У 2022. години у у Француској је укупно заплијењено 27,7 тона кокаина, што је пораст од пет одсто у односу на претхнодну годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана