Више од 700 милиона људи не зна када ће поново јести

Танјуг
Више од 700 милиона људи не зна када ће поново јести

ЊУЈОРК - Глобална криза глади довела је до тога да више од 700 милиона људи не зна када ће и да ли ће поново јести, а потражња за храном неумољиво расте док хуманитарна средства пресушују, изјавила је шефица агенције за храну Уједињених нација.

Извршна директорка Светског програма за храну (WFP) Синди Мекејн рекла је на сједници Савјета безбједности УН, да је због недостатка финансирања та агенција била принуђена да смањи оброке хране за милионе људи и да је “још резова на путу”.

-Сада живимо са низом истовремених и дугорочних криза које ће наставити да подстичу глобалне хуманитарне потребе. Ово је нова реалност хуманитарне заједнице - наша нова нормалност - и ми ћемо се бавити поледицама у годинама које долазе - рекла је она.

Синди Мекејн, удовица покојног америчког сенатора Џона Мекејна, рекла је да се процјењује да је скоро 47 милиона људи у преко 50 земаља само један корак од глади, а процјењује се да од акутне потхрањености пати око 45 милиона дјеце млађе од пет година. Према процјенама WFP -а, из 79 земаља у којима дјелује агенција са сједиштем у Риму, до 783 милиона људи - један од 10 свјетске популације - и даље сваке ноћи иде у кревет гладан.

Више од 345 милиона људи суочава се са високим нивоом несигурности хране ове године, што је повећање од скоро 200 милиона људи од почетка 2021. прије пандемије ковид-19, саопштила је агенција.

WFP сматра да је у коријну растућих бројева “смртоносна комбинација сукоба, економских шокова, климатских екстрема и растућих цијена ђубрива”.

Економске посљедице пандемије и рата у Украјини гурнуле су цијене хране ван домашаја милиона људи широм свијета у исто вријеме док су високе цијене ђубрива изазвале пад производње кукуруза, пиринча, соје и пшенице, наводи агенција.

-Наш колективни изазов је да појачамо амбициозна, мултисекторска партнерства која ће нам омогућити да се ефикасно ухватимо у коштац са глађу и сиромаштвом и дугорочно смањимо хуманитарне потребе - рекла је Мекејнова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана