Више од 60.000 људи на митинзима против владе Словачке

Срна
Више од 60.000 људи на митинзима против владе Словачке

БРАТИСЛАВА - Више од 60.000 људи у различитим градовима Словачке учествовало је на протестима због планова владе Роберта Фица да спроведе обимну реформу кривичног законодавства, која подразумијева ублажавање казне за нека кривична дјела и распуштање канцеларије специјалног тужилаштва, пише словачки лист СМЕ.

Најмање 30.000 људи у Братислави придружило се хиљадама противника Владине интервенције у кривично законодавство у 29 градова широм Словачке.

Митинзи су почели почетком децембра 2023. након што је Фицо најавио реформе, које укључују смањење казни за финансијска кривична дјела и укидање специјалног тужилаштва које се бави дјелима попут корупције, злоупотребе положаја, тероризма и екстремизма.

Опозиција тврди да је Влада жељела да заустави истраге о политички осјетљивим случајевима затварањем канцеларије, док је Фицо рекао да је јединица у својим истрагама више пута кршила људска права.

Словачки предсједник Зузана Чапутова критиковала је реформе и рекла да ће их блокирати.

Европски парламент је у јануару усвојио резолуцију којом се доводи у питање ревизија кривичног закона Словачке, усред забринутости око владавине права у земљи и разних "забрињавајућих приједлога реформи".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана