Више од 50 људи повријеђено на фестивалу у Стокхолму посвећеном култури Еритреје

Танјуг
Више од 50 људи повријеђено на фестивалу у Стокхолму посвећеном култури Еритреје

СТОКХОЛМ - Више од 50 људи је повријеђено, од којих осам теже, а око стотину је приведено у Стокхолму, након што су противници владе Еритреје упали на догађај у шведској престоници који су организовале присталице еритрејског режима.

Око 1.000 антивладиних демонстраната којима је било одобрено одржавање протеста у близини фестивала, пробило је у четвртак полицијску баријеру, срушило фестивалске шаторе и запалило возила. Полиција је саопштила да је привела око стотину људи након што су избили насилни нереди, пренио је “Гардијан”.

Полиција је навела да је остала на лицу мјеста у предграђу сјеверозападно од Стокхолма и да наставља да успоставља ред.

Према ријечима портпарола полиције, приведено је између 100 и 200 људи, а отворена је истрага о насилним нередима и паљевинама, као и о ометању рада полиције и спасилачких служби.

Полиција је саопштила да су се најмање 52 особе обратиле за медицинску помоћ, било на лицу мјеста или у локалним клиникама и болницама.

У болницу је пребачено 15 особа, саопштила је здравствена управа региона Стокхолм у одвојеном саопштењу.

Како је наведено, осморо људи је задобило “тешке повреде”, док је осталих седам задобило “мање повреде”.

У Шведској живе десетине хиљада људи поријеклом из Еритреје. Фестивал посвећен културном насљеђу Еритреје је годишњи догађај који се одржава од 1990-их, али је критикован због тога што је наводно служио као промотивно средство и извор новца за власти те афричке земље, наводе шведски медији. Гардијан” наводи да групе за људска права описују Еритреју као једну од најрепресивнијих земаља свијета. Откако је прије три деценије стекла независност од Етиопије, ту малу нацију са Рога Африке предводи предсједник Исаиас Афверки, који никада није расписао изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана