Више од 50 хиљада људи напустило Порт-о-Пренс због насиља банди

Танјуг
Више од 50 хиљада људи напустило Порт-о-Пренс због насиља банди

ПОРТ-О-ПРЕНС - Око 53 хиљаде цивила напустило је градско подручје Порт-о-Пренса између 8. и 27. марта због насиља које се разбуктало током ускршњег викенда, саопштиле су данас Уједињене нације.

Шеф УН за људска права Волкер Турк изјавио је да се на Хаитију десило кршење људских права "без преседана у модерној историји Хаитија", укључујући убиства, отмице и сексуално насиље, преноси Ројтерс.

Због интензивних сукоба је блокиран транспорт кључних потрепштина и хуманитарне помоћ према главном граду те острвске државе.

Према подацима УН, многи расељени цивили упутили су се према полуострву на југу земље које се још увијек опоравља од разорног земљотреса 2021. године.

С обзиром на то да сусједне земље јачају своје поморске границе, само четири одсто Хаићана се изјаснило да желе да емигрирају, углавном у Доминиканску Републику, која дијели са Хаитијем острво Хиспањола.

Међјутим, влада Доминиканске Републике је из опреза појачала безбједност својих граница и депортовала хиљаде избјеглица преко границе.

Савези моћних банди настоје да преузму дијелове главног града које још нису ставили под своју контролу и објавили су "рат" влади, чији је премијер најавио своју оставку 11. марта током боравка у САД.

У почетку се очекивало да ће премијер Аријел Енри у року од неколико дана након најављене оставке бити замијењен прелазним предсједничким савјетом формираним од представника политичких странака и организација цивилног друштва које су предложили регионални лидери на Јамајци.

Али три недјеље касније, успостављање предсједничког савјета тек би требало да се догоди у јеку фракцијских сукоба, пријетњи и оставки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана