Више од 2.300 настрадалих; Драматични снимци посљедица земљотреса ВИДЕО

Танјуг
Foto: Танјуг

АНКАРА - Број настрадалих у разорном земљотресу који је јутрос погодио Турску и Сирију повећан је на више 2.300, а вјерује се да ће бројеви порасти, пошто су спасилачке екипе још увијек на терену у потрази за преживјелима или евентуалним жртвама, пренио је данас АП.

Земљотрес јачине 7,8 Рихтера погодио је рано јутрос Турску у близини границе са Сиријом, а неколико сати касније потрес јачине 7,5 на Рихтеровој скали догодио се на 100 километара удаљености у централној Турској.

АП наводи да је у 10 туских провинција погинуло близу 1,500 људи, а готово 8,500 је повријеђено, док је њих 430 погинуло у подручјима Сирије под управом сиријске владе, док је њих 1,280 повријеђено.

Додаје се да је у подручјима Сирије које контролишу побуњеници погинуло најмање 380 особа.

Пријављено је да се хиљаде зграда срушило на широком подручју које се протеже од сиријских градова Алепа и Хаме до турског Дијарбакира, на више од 330 километара удаљености.

У Дијарбакиру, стотине спасилаца и цивила формирале су редове преко олупине, померајући поломљене комаде бетона, кућне ствари и друге крхотине у потрази за преживјелима док су багери копали рушевине.

На једном снимку се види дјевојчица која виси са разорене зграде, док се на другом снимку, који је објавио ЦНН, види се како спасиоци из рушевина извлаче девојчицу коју потом хитно односе у правцу возила хитне помоћи.

Потпредсједник Турске Фуат Октај саопштио је да се у приморском граду Искендеруну срушила се болница.

Медицинска организација САМС саопштила је да су здравствене установе и болнице брзо испуњене повријеђенима, а да су неке институције попут породилишта морале бити испражњене.

АП наводи да су у Турској људи који су покушавали да напусте подручја погођена земљотресом изазвали гужве у саобраћају, ометајући напоре тимова хитне помоћи који покушавају да стигну до погођених подручја.

Џамије широм региона отворене су како би пружиле склониште људима који нису могли да се врате у оштећене домове због температура које су се кретале око нуле, а власти су позвале становништво да не излази на улице.

Земљотрес је оштетио историјски замак који се налази на врху брда у центру главног града провинције Газијантеп, на око 33 километра удаљености од епицентра, а на фотографијама се може видјети како су дијелови зидова тврђаве и осматрачнице сравњени, док су други тешко оштећени.

На сјеверозападу Сирије, земљотрес је додао нове проблеме енклави коју држи опозиција у провинцији Идлиб, која је годинама под опсадом, уз честе руске и владине ваздушне нападе.                

У малом граду Азмарин који држе сиријски побуњеници у планинама поред турске границе, тијела неколико мртве дјеце, умотана у ћебад, пренијета су у болницу.

Генерална дирекција за музеје у Сирији саопштила је да је земљотрес нанео одређену штету Маркабу, односно Стражарској кули, коју су изградили крсташи.

Помоћ Турској понудиле су њемачки канцелар Олаф Шолц и руски предсједник Владимир Путин.

Спасилачки тимови из десет земаља ЕУ, као и Србије, регрутовани су и послати у Турску као помоћ.

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана