Више од 200.000 дјеце жртве сексуалног злостављања свештенства

GS
Foto: Twitter

ЛОНДОН - Више од 200.000 малољетних лица жртве су сексуалног злостављања римокатоличког свештенства у Шпанији од 1940. године, саопштила је независна комисија.

У извјештају се не наводи директна цифра, али се наводи да је у анкети, која је обухватила више од 8.000 одраслих, 0,6 одсто рекло да су били сексуално злостављани од стране свештенства када су били дјеца. Ова бројка једнака је броју од 200.000 одраслих од популације Шпаније од око 39 милиона, пише лист "Гардијан". 

"Проценат се повећава на 1,13 одсто – што је више од 400.000 људи – када се укључи злостављање од стране лаика цркве", рекао је шпански национални омбудсман Анхел Габилондо на конференцији за новинаре сазваној ради представљања налаза извјештаја. 

У Шпанији, традиционално католичкој земљи која је постала веома секуларна, оптужбе за злостављање чији су виновници свештеници тек сада добијају на снази. 

"Нажалост, годинама је постојала одређена жеља да се прикрију или заштите злостављачи", рекао је Габилондо, који је бивши министар образовања. 

У извјештају се критикује став цркве и њена "недовољна" реакција на случајеве сексуалног злостављања. Комисија је предложила успостављање државног фонда из ког ће се платити одштета жртвама. 

Прије него што је извјештај представљен у парламенту, на шпанској бискупској конференцији речено је да ће у понедјељак, 30. октобра, одржати ванредни састанак на коме ће се размотрити резултати рада Комисије. 

Шпански парламент је у марту 2022. године великом већином одобрио формирање независне комисије на челу са омбудсманом која ће да "расвијетли" оптужбе о сексуалном злостављању "немоћних дјечака и дјевојчица" у Католичкој цркви. 

Шпанска католичка црква, која је годинама одлучно одбијала да спроведе сопствену истрагу, одбила је да учествује у независној истрази, иако је сарађивала пружајући документе о случајевима сексуалног злостављања које су прикупиле бискупије. 

Како је јачао политички притисак, Шпанска католичка црква је у фебруару 2022. године ангажовала приватну адвокатску канцеларију да изврши "ревизију" прошлих и садашњих сексуалних злостављања која су вршили свештенство, наставници и други људи повезани са црквом која би требало да буде завршена до краја године. 

Шпанска црква је у јуну саопштила да је открила 927 случајева злостављања дјеце путем жалбене, односно процедуре подношења пријава која је покренута 2020. године. Црква тврди да је успоставила протоколе за поступање у вези са сексуалним злостављањем и отворила канцеларије за "заштиту деце" у оквиру бискупија. 

Међутим, истрага најпродаванијег дневног листа "Паис", која је започела 2018. године, открила је 2.206 жртава и 1.036 наводних злостављача још из 1927. године. 

"Према мишљењу стручњака, ово је само врх леденог бријега", пише лист. 

Криза злостављања у цркви експлодирала је на међународној сцени 2002. године када је лист "Бостон глоуб" открио да су свештеници деценијама сексуално злостављали дјецу и да су црквене вође то прикривале. 

Обрасци распрострањеног злостављања дјеце касније су пријављени широм САД и Европе, у Чилеу и Аустралији, што је поткопало морални ауторитет Католичке цркве. 

Независна комисија у Француској је 2021. године закључила да су свештеници злостављали 216.000 дјеце, углавном дјечака, од 1950. године. 

У Њемачкој је студија открила 3.677 случајева злостављања између 1946. и 2014. године, док је у Ирској више од 14.500 људи добило одштету кроз владину шему за злостављане у установама за маљолетнике које води Католичка црква.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана