Више од 200 ватрогасаца бори се са пожарима на Криту

Tanjug
Foto: Telegram

АТИНА - Више од 200 ватрогасаца на јужном грчком острву Крит наставља да се бори са великим шумским пожаром који је приморао власти да евакуишу једно село и припреме друга за евакуацију.

Према информацијама из ватрогасне службе, није било појединачног активног фронта, већ разуђених жаришта са којима се боре појачане снаге, пише лист “Катимерини”.

Ватрогасна служба саопштила је јуче да се 222 ватрогасца боре са пламеном у округу Ретимно, на западу Крита, укључујући 32 која су пребачена из других дијелова Грчке.

Тренутно нема извјештаја о штети на кућама или повријеђенима, али је мало село Агија Параскеви евакуисано из предострожности. Мјештани три сусједна села такође су упозорени да буду спремни да напусте своје домове ако буде потребно.

Ватра је дивљала кроз шибље и маслињаке, потпомогнута јаким вјетром.

Више од 2.000 шумских пожара избило је овог љета широм Грчке, за које су власти упозориле да носи највећи ризик од пожара у посљедње двије деценије. Вјерује се да су разлози у томе што је зима била блага и сува, након чега је услиједило топло и суво прољеће због којег је вегетација била погодна за ширење ватре.

Пожар у Ретимну, који је избио на граници општина Агијос Василиос и Амари, је у пуном замаху, а ватрогасне снаге су се бориле са ватреном стихијом цијелу ноћ. 

Као народни посланик кога су у Народну скупштину Републике Српске изабрали грађани Пала и у договору са руководством ове локалне заједнице, Шкипина је прије два дана позвао Вулина да буде кум крсне славе општине и свечано дочекан у Палама на празник Успења Пресвете Богородице - Велику Госпојину, 28. августа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана