Више од 14.000 људи и даље без дома мjесец дана након земљотреса у Јапану

Танјуг
Више од 14.000 људи и даље без дома мjесец дана након земљотреса у Јапану

ТОКИО - Више од 14.000 људи и даље је расељено, мjесец дана након што је земљотрес јачине 7,6 степени Рихтерове скале погодио полуострво Ното у централном Јапану и убио 238 особа.

Готово 10.000 људи налази се у привременим центрима за евакуацију, као што су сале за гимнастику, а префектура Ишикава је обезбjедила коришћење 8.000 постојећих привремених стамбених јединица за евакуисане. Гувернер Ишикаве Хироши Хасе је признао да премештање евакуисаних лица у хотеле и друге смјештајне објекте из центара за евакуацију није прошло глатко и извинио се, рекавши да је било грешака у комуникацији у размени информација.

Поред тога, у Ваџими је изграђено 18 привремених стамбених јединица, док се очекује да ће 40 смештајних јединица бити завршено у Сузу, следећег уторка, преноси Кјодо. У међувремену, логистичке сметње отежавају повратак региона у нормалу, како се локалне продавнице суочавају са недостатком артикала за продају.

"Суочавамо се са ограничењима у нашој способности да обезбједимо стабилно снабдевање робом и особљем због лоших путева и временских услова", рекао је званичник ланца продавница "ФамилyМарт", што је једини велики ланац продавница који послује у сјеверном дјелу погођеног полуострва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана