Више од 100.000 украјинских војника погинуло од почетка сукоба

Срна
Више од 100.000 украјинских војника погинуло од почетка сукоба

ВАШИНГТОН - Амерички званичници процјењују да је од почетка сукоба Русије и Украјине погинуло више од 100.000 украјинских војника, јавио је лист “Политико”, без откривања извора.

Лист наводи да је Вашингтон забринут због недостатка муниције, капацитета противваздушне одбране и искусних војника у Оружаним снагама Украјине пред велику украјинску офанзиву која се очекује у касно прољеће.

- Амерички званичници процјењују да је у једногодишњем рату погинуло више од 100.000 украјинских војника, укључујући најискусније. Велики дио њих погинуо је у Бахмуту - пише “Политико”.

Бахмут, који Руси зову Артјомовск, представља кључно украјинско упориште и логистичко чвориште у Доњецкој Народној Републици.

Руске снаге напредују ка Артјомовску од августа, а шеф војне компаније “Вагнер” Јевгениј Пригожин тврди да су Руси готово потпуно опколи град и преузели контролу над његовим источним дијелом, пренијела је “Раша тудеј”.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски је у више наврата говорио да неће предати Артјомовск, упркос извјештајима о тензијама са америчким званичницима који су, наводно, позвали Кијев да повуче војску и смањи губитке. Он је ове седмице најавио да би могла бити ојачана одбрана града.

“Вашингтон пост” је у понедјељак, 13. марта, објавио да амерички и европски званичници процјењују да је од почетка руске специјалне војне операције погинуло 120.000 украјинских војника.

“Политико” истиче да Вашингтон и Брисел могу само да износе претпоставке о томе, јер Кијев крије те информације од Запада, који је до сада дао Кијеву оружје у вриједности од неколико милијарди долара. Руски министар спољних послова Сергеј Шојгу изјавио је још у септембру губици украјинске војске од почетка војне операције прелазе 100.000, од чега је погинуло око 61.000, а рањено 50.000 војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана