Више болница у САД на мети сјевернокорејских хакера

Танјуг
Foto: Сијетл Тајмс

ВАШИНГТОН - Више америчких болница нашло се на мети сјевернокорејских хакера у оквиру информатичке кампање против војске САД и научних установа, објавили су федерални истражитељи.

Како преноси ЦБС Њуз, у мају 2021. је група хакера повезаних са војном обавјештајном агенцијом Сјеверне Кореје (РГБ) покренула напад на болницу у Канзасу.

На мети хакера нашле су се и болнице и клинике у Арканзасу, Конектикату, Флориди, Колораду, као и једна компанија у Јужној Кореји.

Тужиоци су навели да је група, између осталог, успјела да приступи и компјутерском систему НАСА током три месеца и да украде 17 гигабајта података.

Хакери су такође ушли и у системе Ваздухопловне базе Рандолф у Тексасу и извукли податке који нису били повјерљиви, као и у системе неких других одмбрамбених установа.

Једини оптужени који је именован је Рим Јог Кјок, а он и његови саучесници били су дио хакерске групе Андаријел.

Хакери би “заробили” компјутерски систем болнице све док администратори не плате откуп у биткоинима, а онда би им дали шифру да откључају сервер, наводи ЦБС Њуз.

Стејт департмент је понудио награду од десет милиона долара за информације које би довеле до лоцирања Рима или других чланова сајбер групе.

ФБИ је саопштио да је заплијенио онлајн рачуне које су користили чланове те групе за своје активности, којима су стекли више од 600.000 долара криптовалуте.  

Како је наведено, новац ће бити враћен жртвама превара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана