Видовдан прослављен у Чикагу

Срна
Foto: Срна

ЧИКАГО- Српска народна одбрана, најстарија српска организација у Америци, уз богослужење и културно-умјетнички програм обиљежила је Видовдан у Чикагу.

Српска народна одбрана одржала је Видовданску прославу и обиљежила Славу Светог Лазара Косовског, рекао је за Срну Светозар Данчуо из те организације.

Свечаност је одржана у Манастиру Нова Грачаница у Чикагу, а послије литургије у манастирском храму одржан је свечани ручак у манастирској сали.

Том приликом гостима се обратило више говорника међу којима су били владика средње-западноамерички и новограчанички Лонгин, генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић, професор на Универзитету Нортвестерн Милан Мркшић, новоизабрани предсједник Српске народне одбране у Америци Никола Марић и домаћин Славе Владо Бјелопетровић.

У својим обраћањима они су позвали Србе у Америци да његују српски језик и обичаје и да буду вјерни српској вјери и цркви, али су, како је навео Данчуо, истакли и забринутост поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији.

У умјетничком програму чланови Фолкорног ансамбла "Око соколово" извели су сплет игара из Србије и отпјевали неколико пјесама на тему Косова и Метохије, док је глумац Српског позоришта у Чикагу Миленко Шишарица рецитовао је пјесму Милутина Бојића "Плава гробница", додао је Данчуо.

У току свечаности владика Лонгин је професору Милану Мркшићу уручио орден Светог Мардарија Либертвилског.

Српску народну одбрану у Америци је 1914. године основао српско-амерички научник Михајло Пупин, а једно вријеме предсједник је био и српски пјесник Јован Дучић.

У историји дужој од једног вијека ова организација се истакла бројним активностима мећу српском дијаспором које су често пута имале запажене одјеке и у америчком друштву.

Видовдана у Чикагу прослављен је у недјељу, 25. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана