"Ви сте наш плијен, убићемо сваког...." Најмање 10 мртвих у насиљу банди

ГС
"Ви сте наш плијен, убићемо сваког...." Најмање 10 мртвих у насиљу банди

Најмање 10 људи убијено је у Еквадору у насиљу банди, саопштиле су локалне власти.

Насилници картела са мачетама пријетили су да ће убити таоце и погубити свакога кога нађу на улицама Еквадора ноћу, према застрашујућим видео снимцима који су објављени док је јужноамеричка нација пала у хаос.

Предсједник Еквадора наредио је својој војсци да “неутралише” 20 нарко-банди након што су наоружани људи упали и отворили ватру у ТВ студију, а затвореници погубили затворске чуваре.

Помахнитали криминалци узели су десетине полицајаца за таоце током свог смртоносног дивљања по градовима Еквадора, а мафијаши су изјавили: “Објавили сте рат, добићете рат”.

Застрашујући снимци приказују тројицу киднапованих полицајаца како сједе на тлу са упереним пиштољем у њих док је један видно престрављен полицајац читао изјаву која је гласила: „Објавили сте рат, добићете рат. Прогласили сте ванредно стање. Проглашавамо полицију, цивиле и војнике ратним пленом”.

На другом снимку се види група оних који су изгледали као затворски чувари, које маскирани затвореници држе као таоце, док им пријете мачетама и ножевима, а један од униформисаних људи сједи за столом и такође чита изјаву. Затвореници су држали сјечива за грла стражара, од којих је већина сједила на поду.

Осам особа је убијено, а три повријеђено у нападима у Гвајакилу, док су два полицајца “насилно убили наоружани криминалци” у оближњем граду Нобол, саопштила је полиција касно уторак.

Градоначелник Акилес Алварез изјавио је да су агенције за ванредне ситуације примиле више од 1.900 позива о злочинима и нередима.

Насиље банди избило је у Еквадору 7. јануара, након бјекства Хоеа Адолфа Масијаса, познатог као Фито, вође банде Лос Чонерос.

Инцидент је прерастао у велику безбједносну кризу када је предсједник Данијел Нобоа прогласио ванредно стање у Еквадору и наредног дана увео полицијски час у покушају да угуши немире у затвору који су избили након Фитовог бјекства.

Нобоа је јуче потписао извршну наредбу којом се проглашава да се у земљи одвија “унутрашњи оружани сукоб” и наредио да се неутралишу 22 криминалне групе, преноси Блиц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана