Везали му очи и руке: Палестински доктор тврди да су га мучили у притвору 45 дана

GS
Foto: NDTV

ГАЗА- Палестински доктор Саид Абдулрахман Маруф тврди да су га израелске снаге мучиле током 45 дана док је био у притвору, укључујући окивање ногу, везивање руку и очију и онемогућавање нормалног спавања.

Маруф је ослобођен прошле седмице послије 45 дана, а израелске снаге су га ухапсиле када су преузеле болницу Ал-Ахли ал-Араб у граду Гази у децембру, пренио је Ројтерс.

Доктор је рекао да током притвора није могао да спава јер је под био прекривен каменчићима, без душека, јастука и покривача и да је пуштана гласна музика.
    
Такође је рекао да је у затвору смршао више од 25 килограма, као и да је изгубио осјећај за равнотежу. 
    
Маруф је указао да се мучења у затвору која је доживио не могу описати и да може да разумије колико су биле велике патње само онај ко их је преживио.
    
Он каже да не зна гдје је био заточен јер је све вријеме имао повез преко очију и да није сигуран да ли је то било унутар или изван Газе. 
    
Маруф вјерује да је био један од више од 100 затвореника који су били држани на истом мјесту. 
    
Рекао је да је радио као педијатар 23 године и да није починио никакав злочин. Када је ослобођен, одведен до прелаза у кибуцу Керем Шалом на југу Израела гдје га је преузео Црвени крст. Сада поново ради у болници у Гази.
    
Маруф каже да још не зна да ли су његова супруга и петоро дјеце живи.   
    
Израелска војска није одмах одговорила на захтјев Ројтерса за коментар, али је рекла да ће одговорити касније, преноси Tanjug.
    
Израелска војска је раније негирала да је гађала или злостављала цивиле и оптужује Хамас да користи болнице за војне операције, што та палестинска милитантна група пориче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана