Вершињин: Русија незадовољна спровођењем споразума о извозу житарица

Срна
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА - Русија је и даље разочарана неспровођењем меморандума договореног са УН о деблокади извоза руских пољопривредних производа што је предвиђено према Споразуму о извозу житарица из украјинских лука у Црном мору, рекао је данас замјеник руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

У Женеви је јуче одржана нова рунда разговора између Русије и УН о меморандуму за извоз руских пољопривредних производа.

“Овог пута, сва питања смо детаљно разматрали. У суштини, морам рећи, да се наша процјена није промијенила. Нисмо задовољни начином на који се овај меморандум спроводи”, нагласио је Вершињин након разговора у сједишту УН у Женеви.

Према његовим ријечима, упркос изјавама које долазе из западних пријестоница, препреке за извоз руских пољопривредних производа и даље постоје, посебно због чињенице и да је руској “Роселхозбанци” која је специјализована за пољопривредне трансакције забрањен приступ систему СВИФТ.

“Наравно, значајно је и напоменути да смо захтијевали повратак жРоселхозбанкеж у СВИФТ. Данас су УН признале да је тај поступак наишао на негативни зид оних који доносе одлуке у ЕУ и другим западним пријестоницама”, додао је Вершињин.

Он је став западних држава описао као “лицемјеран” и “дволичан”, пошто, како је рекао, постоји велика разлика између ријечи о наводним изузецима руских пољопривредних производа и реалног стања на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана