Венецуела посвађала Латинску Америку: Ко не признаје побједу, а ко је честитао Мадуру

Танјуг
Венецуела посвађала Латинску Америку: Ко не признаје побједу, а ко је честитао Мадуру

КАРАКАС - Чиле, Перу, Костарика, Уругвај, Гватемала и Аргентина саопштили су да неће признати резултате предсједничких избора у Венецуели, док су лидери Кубе, Хондураса и Боливије поздравили побједу досадашњег предсједника Николаса Мадура.

Предсједник Чилеа Габријел Борић изјавио је да „Мадуров режим мора да схвати да је тешко повјеровати у резултате које је објавила изборна комисија, наводећи да Сантијаго неће признати резултате који не могу да се провјере“. “

-Међународна заједница, а посебно народ Венецуеле, укључујући милионе Венецуеланаца у изгнанству, захтијевају потпуну транспарентност - навео је Борић.

Министар спољних послова Перуа Хавијер Гонзалез-Олаечеа рекао је да осуђује низ неправилности на изборима, наводећи да је циљ Владе Венецуеле био да “изврши изборну превару”.

Истакао је да Перу неће прихватити кршење воље народа Венецуеле, преноси Ројтерс.

Уругвајски предсједник Луис Лакаље Поу изјавио је да не признаје резултате према којима је Мадуро побиједио, наводећи да је постојао низ мањкавости прије одржавања избора и током пребројавања гласова.

Предсједништво Костарике саопштило је да категорички одбацује проглашење Мадура за предсједника Венецуеле, наводећи да сматра да је ријеч о изборној превари.

Предсједништво наводи да ће се ангажовати заједно са демократским владама Латинске Америке и међународним организацијама да буде испоштована изборна воља народа Венецуеле.

Аргентински предсједник Хавијер Милеј рекао је, прије објављивања резултата предсједничких избора у Венецуели, да Аргентина неће признати, како је навео, “још једну превару” и да се нада се да ће “овај пут Оружане снаге бранити демократију и народну вољу”.

Кубански предсједник Мигел Дијаз-Канел честитао је Мадуру на побједи, наводећи да је то побједа над, како је навео, “проимперијалистичком опозицијом”.

Предсједница Хондураса Сиомара Кастро такође је честитала Мадуру на победи, оцјењујући да се резултатима избора потврђује историјско насљеђе бившег предсједника Венецуеле Уга Чавеза. Предсједник Боливије Луис Арсе изјавио је да поштује резултате избора и вољу народа Венецуеле показану на изборима и да његова земља жели да ојача сарадњу и пријатељство са Венецуелом. Министри спољних послова Аргентине, Парагваја, Уругваја, Перуа, Еквадора, Панаме, Костарике, Гватемале и Доминиканске Републике навели су у заједничком саопштењу прије објављивања резултата избора да сматрају да је неопходно имати гаранције да ће изборни резултати у потпуности поштовати изражену вољу народа Венецуеле на биралиштима. У саопштењу се наводи да се то једино може постићи кроз транспарентно пребројавање гласова уз контролу посматрача и делегата свих предсједничких кандидата.

Досадашњи предсједник Венецуеле Николас Мадуро побиједио је на предсједничким изборима одржаним у недјељу, пошто је освојио 51 одсто гласова, док је опозициони кандидат Едмунд Гонзалес Урутиа освојио 44 одсто, саопштила је национална изборна комисија на основу пребројаних гласачких листића са 80 одсто бирачких мјеста. Опозиција се припрема да оспори резултате које је саопштила изборна комисија, пренио је АП.

Представници опозиције изјавили су да подаци које су прикупили од својих представника у 30 одсто бирачких центара показују да је Гонзалес побиједио Мадура.

У Венецуели су јуче одржани предсједнички избори, а противкандидати Мадуру су били представник опозиције Едмундо Гонзалес Урутиа и још осам кандидата.

Мадуру ће ово бити трећи предсједнички мандат. Он је на челу Венецуеле од 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана