Венецуела ће одобрити истраживање нафте у спорном подручју, Гвајана протестује

Tanjug
Foto: WSJ

КАРАКАС - Предсједник Венецуеле Николас Мадуро изјавио је да ће одобрити истраживање нафте и гаса у спорном подручју на територији сусједне Гвајане упркос неслагању Међународног суда правде (МСП).

Венецуеланска државна нафтна компанија ПДВСА и државни произвођач гвожђа и челика ЦВГ ће поделити спорни регион, створити подружнице и "наставити са давањем оперативних дозвола за истраживање нафте, гаса и рудника" у поменутој области, рекао је Мадуро на државној телевизији, преноси Ројтерс.
    
Гвајана је протестовала против ових Мадурових изјава и најавила да ће се жалити на његове коментаре Уједињеним нацијама и МСП.
    
На референдуму у недељу грађани Венецуеле су великом већином гласова одобрили преузимање нафтом богатог региона Есекибо који чини око две трећине територије Гвајане, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН).
    
На референдуму су се грађани сложили са стварањем нове државе у региону Есекибо и "уградњом те државе у мапу венецуеланске територије".
    
Дугогодишњи територијални спор између Венецуеле и Гвајане је подстакнут недавним открићем огромних енергетских ресурса близу морске обале.
    
Председник Гвајане Ирфан Али је истакао да је Мадуро "очигледно занемарио" пресуду МСП која не одобрава преузимање овог региона, преноси Ројтерс.
    
"Одбрамбене снаге Гвајане су у стању приправности", упозорио је предсједник те земље.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана