Венеција од таксе за улазак у град зарадила више од два милиона евра

Танјуг
Foto: Агенције

ВЕНЕЦИЈА - Венеција данас завршава пилот програм којим је туристима наплаћиван улаз у историјско језгро града, богатија за више од два милиона евра и одлучна да у будућности цијену таксе подигне за 100 одсто, док противници идеју називају неуспјелим експериментом.

Неколико десетина активиста окупило се у суботу испред жељезничке станице Света Луција са погледом на препун канал у знак протеста због таксе од пет евра за коју кажу да је није имала ефекта и да је одвратила мало ког посјетиоца да у град дође у шпиц дане. 

Опозоциони члан градског вијећа Ђовани Андреа Мартини, рекао је да је одлука о увођењу улазница била неуспјешна, наводи АП.

Током првих 11 дана пробног периода, у граду је забиљежено у просјеку 75.000 посјетилаца. Мартини је рекао да је то за 10.000 више сваког дана него на три индикативна празника 2023. године, наводећи бројке које је дао град на основу података праћења мобилних телефона људи који посјете град.

Венеција је ове године увела порез на једнодневне излете о којем се дуго расправљало, на 29 дана, углавном викендом и празницима, од 25. априла до средине јула. Пројекат, који је одложен због пандемије, најавиле су државе чланице Унеска када су се одлучиле против препоруке да се град стави на листу угрожене свјетске баштине.

У посљедња два и по мјесеца, скоро 438.000 туриста је платило порез, чиме је остварен приход од око 2,19 милиона евра, према прорачунима АП-а на основу података које је доставио град. 

Званичници су рекли да ће новац бити употребљен за основне услуге, које коштају више у граду кроз који пролазе канали, укључујући уклањање и одржавање смећа.

Одлука се није примењивала на људе који бораве у хотелима у Венецији, а којима се већ наплаћује боравишна такса. Изузеци су се односили и на дјецу млађу од 14 година, становнике региона, студенте, раднике и људе који посјећују родбину, између осталих.

Највиши градски туристички званичник Симоне Вентурини наговијестила је да ће такса бити настављена и повећана. За сљедећу годину разматра се приједлог да се такса удвостручи на 10 евра, рекао је портпарол града. 

Званичници су обећавали и велике новчане казне за оне који настоје да заобиђу плаћање али на крају ниједна није изречена. Провере су се вршиле на улазним мјестима гдје су се и издавале а било их је између 8.500 и 20.800.

Градски званичници кажу да је то зато што су жељели дискретну примјену одлуке док критичари кажу да је то резултирало опадањем уплата јер су посјетиоци схватили да нема ризика у избјегавању плаћања. 

Противници плана кажу да пројекат није успио да учини град погоднијим за живот локалног становништва, како је и планирано. Они желе политику која подстиче поновно враћање локалног становништва у историјски центар града, који је деценијама губио становнике, Такође, траже и постављање ограничења на краткорочне изнајмљивање. 

У историјском центру сада има више туристичких лежајева него званичних становника, чији је број рекордних 50.000.
Мартини оцјењује да је и подизање таксе на 10 евра апсолутно бескорисно и наглашава да је Венеција музеј.

Многи транспаренти на протесту такође су указивали на растућу забринутост због система електронског и видео надзора који је град увео 2020. године за праћење мобилних телефона људи који долазе у град, што је окосница система за контролу туризма. Натписи на њима су зато укључивали упозорења о коришћењу личних података и недостатку приватности података.

"Улазница је важна за медије, који говоре само о пет евра, који ће сљедеће године постати 10 евра, али се нико не фокусира на систем за надзор и контролу грађана“, рекао је Ђовани Ди Вито, становник Венеције активан у кампањи против туристичке таксе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана