Велики пораст броја случајева злочина из мржње у Француској

Танјуг
Велики пораст броја случајева злочина из мржње у Француској

ПАРИЗ - У Француској је број случајева злочина из мржње у порасту, а само број случајева злочина „расистичке природе“ скочио је за 32 одсто од 2022. до 2023. године, показује извештај француског Министарства унутрашњих послова.

Злочини „расистичке природе“ удвостручили су се у последњем кварталу 2023. године, након терористичког напада Хамаса на Израел 7. октобра и израелске копнене офанзиве на Појас Газе, преноси Политико.

У извештају се наводи да је прошле године почињено 15.000 злочина „на основу етничке, националне, расне или верске припадности“, док је број таквих злочина у 2022. години износио 12.600.

Око 8.800 особа је било жртва расистичког понашања, а 4.200 особа је оптужено за злочине из мржње, навели су из француског Министарства.

Најчешће жртве били су странци афричког поријекла.

У извјештају се додаје и да је више расистичких злочина почињено у градовима, него у приградским или руралним подручјима.

Пораст случајева злочина из мржње долази усред налета популарности француске крајње деснице која је антиимиграционо настројена, наводи Политико.

Национални савез, најпопуларнија десничарска странка у Француској, све је ближи победи на предстојећим изборима за Европски парламент, а предсједник странке Жордан Бардела постао је други најпопуларнији политичар у земљи, док је иза њега само бивши француски премијер Едуар Филип.

„Сасвим је јасно да су ови избори 9. јуна референдум против тога да Француска буде потопљена мигрантима“, рекао је Бардела на првом предизборном скупу странке, преноси европски портал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана