Велики напад Русије на Украјину, експлозије у Кијеву, Харкову, Одеси…

Танјуг
Велики напад Русије на Украјину, експлозије у Кијеву, Харкову, Одеси…

КИЈЕВ - Русија је јутрос покренула велики  напад ракетама и дроновима на Украјину, а експлозије су се чуле у центру Кијева, Харкову, Одеси, Запорожју, Дњепру и другим украјински градовима.

Најмање три особе су погинуле, а пет повријеђено.

Градоначелник Луцка Ихор Полишчук изјавио је да је у том граду погинула једна особа када је погођена петоспратна стамбена зграда, преноси Униан.

Начелник Запорошке регионалне управе Иван Федоров изјавио је да је у тој области у руском нападу једна особа погинула. У Дњепропетровској области једна особа је погинула, а због напада је избило више пожара, саопштили су обласни званичници.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у шест часова сати по локалном времену, јавља Кијев индепендент и наводи да су се јаке експлозије чуле у Кијеву непосредно приєе 8.30, а да је још неколико детонација одјекнуло који минут касније.

Експлозије су се чуле и у Харкову, Одеси, Виници, Запорожју, Кременчуку, Дњепру, Хмељницком, Кривом Рогу и Кропивницком.

Украјинско ратно ваздухопловство саопштило је да је активно 11 руских бомбардера, као и да је Русија лансирала бројне дронове-камиказе.

Украјинска енергетска компанија Укренерго издала је јутрос наредбу за увођење хитних рестрикција струје након великог ваздушног напада руске авијације на више градова и региона у Украјини, јавља агенција Униан.

Компанија наводи да запослени у електроенергетском систему раде непрекидно како би снабдијевање електричном енергијом било поново успостављено.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко изјавио је да је дио главног града Украјине без струје. Начелник администрације града Лавов Максим Козицки објавио је на Телеграму да су руске снаге напале енергетске објекте у Лавовској области и да је зато дошло до дјелимичних нестанака струје у Лавову и региону. Администрација Запорожја саопштила је да су нападнути објекти критичне инфраструктурне, тако да може доћи до ванредних нестанака струје. До нестанка струје дошло је и у Кировограду, Полтавској области, а у Житомиру је обустављено водоснабдијевање града.

Послије ваздушног напада у Одеси, након неког времена дошло је до нестанка струје и воде. Због нестанка струје, рад електричног градског саобраћаја транспорта у Одеси је привремено обустављен, наводи се у саопштењу кабинета градоначелника Одесе.

Шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак изјавио је да ће жеља да се уништи енергетска индустрија, како је навео, "скупо коштати Русе и њихову инфраструктуру".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана