Велика промјена у Бриселу: Зелене зграде, шири тротоари и мање паркинг мjеста

GS
Foto: Politico

БРИСЕЛ - Већ годинама Брисел заостаје за другим европским градовима када је у питању квалитет живота, али се сада главни град Белгије нада да ће изменити ту слику радикалном новим урбаним планом познатим као "Добар живот".

Док су Париз, Беч и Барселона трансформисали своје урбане пејзаже новим парковима, одрживим стамбеним пројектима и зеленим квартовима, Брисел је задржао донекле неуглађен имиџ са улицама препуним аутомобилима и јавним просторима пуним бетона, пише бриселски портал Политико.   

План изградње града "Добар живот" подразумевао би шире тротоаре, зеленије јавне просторе и одрживе зграде, који би постали норма широм белгијске престонице, уз забрану рушења и постепено смањивање паркирања на улици.   

У интервјуу за Политико, бриселска државна секретарка за урбанизам Анс Персонс, која надгледа план, рекла је да ће то осигурати квалитет живота и да је квалитет јавног простора у центру сваког пројекта који се спроводи у граду.     

Али усвајање нових правила неће бити лако, наводи портал.        

Регионалној коалиционој влади која се ослања на љевицу преостало је мање од шест месеци мандата и мораће да превазиђе неколико законодавних препрека да би одобрила "Добар живот" пре избора у јуну.   

Многи становници, посебно возачи, још се љуте због владиног плана мобилности "Добар потез" који има за циљ да аутомобиле задржи ван центра града.    

Ако буду усвојена на вријеме, нова правила би могла да подстакну друштвене тензије непосредно прије него што људи изађу на биралишта, наводи Политико.    

План "Добар живот" има за циљ да у потпуности испише градске прописе главног града, који датирају из 2007. и који су потпуно застарјели, наводи Персонс.    

Брисел је тада био веома различит демографски и нисмо се бавили стварима попут пандемије или екстремне врућине, питањима са којима морамо да се бавимо данас, објаснила је она.   

Један од предлога предвиђа проширење ширине тротоара са 1,2 метра или мање, на минимум два метра, стварајући простор за удобније кретање и омогућавајући особама са инвалидитетом и родитељима са колицима да лакше приђу граду.   

План се, такође, бави климатским променама са новим минималним захтевима за дрвеће и зелене површине: најмање пет одсто уских улица мора бити резервисано за зеленило, док шире саобраћајнице морају да одвоје најмање 15 одсто своје површине за вегетацију.   

Ове мере значе да ће бити мање простора за паркирање на улицама, што ствара драматичну перспективу у граду, имајући у виду насилне протесте као реакцију на план "Добар потез" за смањење саобраћаја у престоници.

Упркос потенцијалној реакцији, Персонс је рекла да је преиспитивање начина на који се користе путеви и јавни простори кључни дио плана.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана