Велика истрага у Грчкој због нереда, суспендовано седам званичника полиције

ГС
Велика истрага у Грчкој због нереда, суспендовано седам званичника полиције

АТИНА - Грчки министар унутрашњих послова Јанис Иконому суспендовао је седморицу високих званичника полиције, а почела је и интерна истрага због кашњења полицијске интервенције уочи сукоба навијача у којем је један младић погинуо, а више људи повријеђено.

Покренута је и кривична истрага Врховног суда против свих умијешаних, пренијела је атинска РТВ СКАИ.

-Упркос топме што је УЕФА забранила долазак навијача из Хрватске, 100 до 120 навијача загребачког Динама појавило се касно у понедјељак у близини стадиона АЕК-а- Сукоби су избили више од сат пошто је завршен тренинг гостујућег тима и екипа је напустила стадион, а навијачи с обе стране су бацали бакље, импровизоване експлозиве и камење - саопштила је грчка полиција, преноси Хина.

Нејасно је, кажу у полицији, како је тако велика група навијача успјела да стигне до Атине, а да аутомобиле нигдје нису зауставиле полицијске снаге које су знале за забрану организованог кретања навијача који су путовали истичући клупске заставе.

Према досадашњој истрази, навјероватније су се били подијелили у мање групе и неки су путовали преко Албаније, а неки и возовима, кажу грчки медији.

Снаге интервентне полиције МАТ-а већ су биле мобилисане, али су стигле након ерупције насиља у којој је навијач АЕК-а избоден ножем и недуго након тога подлегао повредама.

Полиција је саопштила да је мушкарац погођен оштрим предметом у груди и умро је од неконтролисаног крварења пазушне вене.

Такође, полиција је објавила да је 98 људи приведено у вези с инцидентима, од којих су 84 хрватска држављанина, један Аустријанац, један држављанин БиХ, један Албанац, један Нијемац и два Грка.

На састанку о безбједносним мјерама заказаном за уторак ујутру, АЕК је саопштио да за оно што се догодило током ноћи сматрају одговорним загребачки Динамо и грчку полицију. Представници клуба су напустили састанак, сматрајући да им је, како су навели, “непријатно да учествују”.

Утакмица трећег кола квалификација за Лигу шампиона између АЕК-а и Динама требало је да се одигра вечерас од 20.45, али је меч одложен.

Влада Хрватске

Хрватска влада најоштрије данас је осудила навијачке нереде, насиље и хулиганизам у Атини у којима је један грчки навијач убијен.

-Изражавамо најдубље саучешће породици преминулог младића - наводи се у саопштењу Владе Хрватске и додаје да је премијер Андреј Пленковић саучешће изјавио грчком колеги Мицотакису.

-Овакво навијачко понашање представља негацију спорта, који промовише ферплеј, толеранцију и респект спортиста. Умјесто одржавања квалификационе утакмице за најелитније фудбалско такмичење Лигу шампиона, између хрватског и грчког првака, ГНК Динама и АЕК-а, свједочимо стравичним сценама из Атине, гдје дио навијача чини штету хрватском фудбалу. Уједно, онемогућавају све друге навијаче који у пристојној и цивилизованој атмосфери желе да прате наступе хрватских клубова и Хрватске фудбалске репрезентације - стоји у владином саопштењу.

Хрватска влада очекује да се истраже све околности и санкционишу одговорни за навијачке обрачуне, смрт и повређивање других навијача. Амбасада Хрватске у Атини у сталном је контакту с грчким властима, а у вези с 80-ак приведених хрватских држављана, навели су из хрватске владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана