Велика Британија увела санкције против 86 физичких и правних лица, међу њима и Калашњиков

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Влада Велике Британије саопштила је данас да новим пакетом санкција против Русије циља 86 правних и приватних лица повезаних са производњом оружја и енергената, али и оне који повезани са крађом украјинског жита.

Међу санкционисаним компанијама је и концерн Калашњиков.

"Санкционисано је 20 руководилаца компанија у сектору одбране, међу којима су и Алан Валеријевич Лушинков и Владимир Николајевич Лепин, који су обојица директори концерна Калашњиков, који производи 95 одсто комада оружја у Русији", наводи се у саопштењу британске владе, преноси ТАСС.

Поред тога, Лондон је увео санкције и против осам руских компанија повезаних са производњом метала.

На листи санкционисаних налази се и оснивач и предсједник борда директора Руске бакарне компаније Игор Алтушкин.

"Алтушкин и његова компанија наставили су да играју кључну улогу у сектору од стратешког значаја за руски рат у Украјини", навели су из британске владе.

На проширеној листи санкционисаних нашли су се и Тинкоф банка, Росбанк, Система Холдинг, Северстал, компанија за ископавање злата Полиус и компаније које су дио Росатома.

Санкције су уведене и првом потпредсједнику руске владе Андреју Белоусову, члану управног одбора Гаспром њефта Елени Иљухиној и члану одбора Руских жељезница Сергеју Степашину.

У саопштењу британске владе се истиче да су санкције осмишљене како би се појачао економски притисак на руководство у Москви усљед "илегалног рата против Украјине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана