Велика Британија увела санкције иранском главном тужиоцу због погубљења Акбарија

Anadolija
Велика Британија увела санкције иранском главном тужиоцу због погубљења Акбарија

ИСТАНБУЛ - Велика Британија је у суботу санкционисала иранског главног тужиоца, након што је Иран погубио британско-иранског држављанина.

Наводећи да је Иран прошле године повећао примјену смртне казне, британски министар вањских послова Јамес Цлеверлy је изјавио да је Мохаммад Јафар Монтазери једна од најмоћнијих личности у иранском правосуђу и да је одговоран за кориштење смртне казне.

"Главни тужилац је у средишту иранске варварске употребе смртне казне у политичке сврхе. Данашње санкционирање наглашава наше згражавање над погубљењем Алиреза Акбарија и нашу посвећеност позивању режима на одговорност за његова ужасна кршења људских права", рекао је Цлеверлy.

Санкције Монтазерију обухватају замрзавање имовине и забрану путовања у Велику Британију. Иранско правосуђе претходно је објавило да је погубљен Алиреза Акбари, бивши замјеник министра одбране, неколико дана након што је осуђен на смрт под оптужбом да је шпијунирао за Велику Британију.

Новинска агенција Мизан, повезана са иранским правосуђем, објавила је да је Акбари погубљен под оптужбом за корупцију и "опсежне акције против унутрашње и вањске безбједности земље".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана