Велика Британија: Трећина дјечака читање књига доживљава као казну

Танјуг
Велика Британија: Трећина дјечака читање књига доживљава као казну

ЛОНДОН - Трећина дјечака у Великој Британији читање књига из наставног програма доживљава као казну, показала је анкета спроведена међу наставницима у средњим школама.

Показало се и да дјевојчице избјегавају читање, али да је то израженије међу дјечацима, преноси британски Тајм.

Наставници сматрају да је разлог таквог понашања јвероватно и то што дјеца доста времена проводе читајући блогове и постове на друштвеним мрежама. Истраживање је показало да је "нерадо читање" све већи проблем у школама, при чему скоро девет од 10 наставника криви друштвене медије за удаљавање деце од књига.

Мање од петине наставника мисли да дјечаци читање виде као нешто што је забавно, а више од половине каже да ће дечаци увијек бирати да читају "лаку" књигу уместо "теже".

Анкету је спровео ИоуГов на више од 500 наставника средњих школа и у њој су "невољни читаоци" дефинисани као они који су способни да читају, али које треба наговорити да узму књигу у руке.

енерални секретар Удружења лидера школа и колеџа Џеф Бартон рекао је да и одрасли и дјеца имају тенденцију да читају више кратких текстова – као што су постови на друштвеним мрежама и блогови – уместо дугих романа и "нефикционалних књига".

"Постојећи национални наставни план и програм није добар у подстицању љубави према читању.

Наставни план и програм, на пример, заговара књижевност пре 1914. и две Шекспирове драме, које су, упркос свим својим заслугама, прилично неприступачне за многу дјецу ове старосне групе", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана