Лавров: Москва спремна да размотри озбиљан приједлог за разговоре

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 407. дан. Русија је "врло вјероватно" напредовала у центар града Бахмута, саопштило је у редовном брифингу британско министарство одбране.

Лавров: Москва спремна да размотри озбиљан приједлог за разговоре

Русија је увијек спремна да размотри сваки озбиљан приједлог за преговоре са САД, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је коментарисао изјаву руског амбасадора у УН Василија Небензје, који је почетком седмице рекао да је Лавров отворен за сусрет са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Њујорку ако он то затражи.

"Што се тиче приједлога за састанак са Блинкеном у Њујорку, Небензја није то рекао тек тако. Они су га питали: жДа ли ће се Лавров састати са Блинкеном или не?ж Он је одговорио да ако дође до таквог захтјева, ми ћемо то размотрити. Ми увијек у оваквим ситуацијама кажемо да никад не одбијамо приједлог за дијалог", рекао је Лавров новинарима.

Кремљ: Пекинг неће под спољним утицајем променити став о рату 

Кина неће промијенити став о украјинском сукобу под спољним утицајем, саопштио је Кремљ.

Истакао је и да је пратио, како је навео, "важне разговоре" између кинеског предсједника Си Ђинпинга, француског предсједника Емануелна Макрона и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

Украјинци због притиска Америке неће поштовати примирје

Украјина неће подржати приједлог папе Фрање да се прогласи примирје током васкршњих празника, јер САД захтијевају од власти у Кијеву да започну контранапад, изјавио је за ТАСС лидер покрета "Заједно смо са Русијом" Владимир Рогов.

Он је рекао да је папина иницијатива добра, али да није реална, јер су проглашене десетине примирја, чак и прије руске специјалне војне операције, и да је Кијев прекршио сваки прекид ватре.

"Није важно чији је режим на власти, бившег предсједника Петра Порошенка или садашњег лидера Владимира Зеленског. Кијев је сва примирја неискрено искористио за регруписање и довлачење војске, опреме и муниције. У овом тренутку, мислим да на тој страни нема никога ко би подржао овај приједлог, тим прије што Вашингтон сада захтијева офанзиву", истакао је Рогов.

Рогов је подсјетио да су Оружане снаге Украјине почетком године одбиле приједлог Русије за примирје током Божића.

Пажљиво пратимо саопштења Вашингтона о контраофанзиви

Москва пажљиво прати саопштења Вашингтона о томе да ће украјинска војска ускоро кренути у контраофанзиву и узима их у обзир приликом планирања специјалне војне операције у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Анкара: Потребно укидање ограничења на руски извоз да би се житни споразум продужио

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушогл, који се састао са шефом дипломатије Русије Сергејем Лавровом у Анкари, изјавио је да се слаже са Москвом да је потребно да се укине ограничење на извоз руског жита и ђубрива.

Ројтерс преноси да је Чавушоглу рекао да је неопходно то урадити како би се житни споразум о извозу украјинског жита продужио.

Блинкен: Могућа контраофанзива Украјине у наредним недељама

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је могућу контраофанзиву Украјине у наредним недељама.

Блинкен је у интервјуу за француски лист "Вест-Франс" ове седмице изнiо мишљење да за бројне пријатеље и партнере Украјине у свijету, укључујући САД, постоје два циља у Украјини.

"Први циљ је да учинимо све што је могуће да помогнемо Украјини да поврати територије које је Русија заузела, укључујући контраофанзивом, која се очекује наредних седмица", рекао је Блинкен.

Према његовим ријечима, други циљ је да се помогне Украјини да "изгради своје средњорочне и дугорочне капацитете ради одвраћања сваке агресије" и да се "сама брани ако се, ипак, догоди нова агресија".

Амерички државни секретар рекао је да све док Русија не промjени правац, САД и савезници морају "одржати притисак без преседана, који су бројне земље започеле против Русије санкцијама и контролом извоза".

На питање да ли САД намjеравају да подрже Кијев у његовој жељи да се силом бори за заузимање Крима и Донбаса, амерички државни секретар је одговорио да је одговорност за такву одлуку на Украјини, а да САД, заједно с многим другим земљама, подржавају Украјину у њеним напорима.

Украјина: Руси усредсређени на освајање Бахмута, ситуација тешка

Украјина је данас објавила да је Русија усредсредила све напоре на освајање Бахмута, града у Доњецкој области, на истоку земље, али је навела да се град и даље брани упркос бројчаној надмоћи Русије.

Из Украјине ситуацију описују као "тешку", преноси Ројтерс

Портпарол украјинске источне војне команде Серхиј Череватиј рекао је да Кијев држи под контролом ситуацију у Бахмуту и "разуме намере Русије".

Он је признао да је Москва остварила "тактички успех" на неколико места, али тврди да за то "плаћа високу цену". 

Припадници руске борбене групе југ оборили су импровизовани дрон самоубицу и убили до десет украјинских војника на линији фронта у Доњецку, рекао је портпарол борбене групе Иван Бигма.

Бигма је рекао да су моторизоване пешадијске јединице те групе убиле до десет украјинских војника и обориле импровизовани дрон самоубицу у близини града Маринка на линији фронта у Доњецку, као и да је дрон био опремљен бацачем граната ПГ-7В.
 
Према његовим ријечима, артиљеријске јединице су уништиле и оклопно возило "хамер", две хаубице и артиљеријски топ, пренео је ТАСС. 

Руска федерална служба безбедности (ФСБ) привела је у Херсонској области агента украјинске Службе безбjедности и његовог саучесника који су наводно прикупљали податке о размjештању и кретању трупа, саопштио је данас Центар за односе с јавношćу ФСБ-а.

Федерална служба безбjедности привела је агента украјинских тајних служби и његовог саучесника који су прикупљали податке о локацијама и бројности јединица руских оружаних снага у Херсонској области, саопштила је прес-служба за ТАСС.

Кремљ није чуо изјаве из Ватикана о ускршњем примирју у Украјини, рекао је данас портпарол руског предсjедника Дмитриј Песков.

Предсjедавајући Свjетске уније старовераца, Леонид Севастјанов, рекао је за РИА Новости да је папа Фрања позвао на двонедељно примирје у Украјини од 9. до 22. априла, када католици и православци славе Ускрс.

„Заиста смо прочитали изјаву коју је dao уважени представник који је био на састанку са папом, али нисмо чули никакве изјаве из Ватикана по овом питању, тако да не сматрамо потребним и могућим да коментаришемо", рекао је Песков одговарајући на питање новинара. 

Велика Британија: Русија освојила западну обалу ријеке Бахмутка

Британско Министарство одбране саопштило је данас да је руска војска освојила западну обалу реке Бахмутка, угрожавајући кључну украјинску руту за набавку, у покушају да поврати контролу разореног источног града Бахмута.

-Русија је наставила да напредује и до сада је врло вјероватно напредовала до центра града. Украјинска главна рута за набавку, ка западу града, је вгероватно озбиљно угрожена. Руска редовна војска, у којој су и јединице ваздухопловства, вгероватно је утврдила област и Русија поново ефикасно користи артиљерију у том сектору. Реално је да су Вагнер и руско Министарство одбране појачали сарадњу - навело је британско министарство на „Твитеру“.

Оснивач руске војне приватне компаније Вагнер Јевгениј Пригожин је у 3. априла рекао да се вијори руска застава над управном зградом Бахмута, наводећи да је у правном смислу град под контролом руских снага.

ФСБ: Ухваћени украјински агент и његов помоћник

Украјински агент и његов помоћник приведени су због шпијунирања руских оружаних снага у Херсонској области, саопштила је данас руска Федерална служба безбједности (ФСБ).

-ФСБ је привео агента украјинских специјалних служби и особу која је по његовом налогу прикупљала информације о локацијама и броју јединица руских оружаних снага у Херсонској области - наводи се у саопштењу ФСБ-а.

ФСБ истиче да су подаци о рутама кретања и врстама војне опреме и наоружања коришћених у специјалној операцији са мапама подручја уз географске координате послати особљу Службе безбједности Украјине путем интернет месинџера.

Добијене информације Кијев је искористио да их пренесе украјинским снагама како би кориговали артиљеријске, ракетне и бомбашке нападе на положаје руских јединица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана