Велика Британија: Радници амбулантних служби у штрајку

Срна
Велика Британија: Радници амбулантних служби у штрајку

ЛОНДОН- Више хиљада радника амбулантних служби у Енглеској и Велсу ступило је данас у штрајк због спора око плата, чиме је изазван додатан притисак на Националну службу здравствене заштите /НХС/ само дан након што су рад обуставиле медицинске сестре.

Влада је изразила дубоко жаљење јер ће због штрајка на путу бити много мање амбулантних возила и да ће приоритети бити само тежи случајеви, попут срчаног удара.

Министар здравља и социјалне помоћи Стив Баркли изјавио је да јавност треба да користи разум и да штрајк долази у вријеме када се НХС већ суочава са значајним притиском.

"То је тачка са које су синдикати одабрали да ступе у штрајк и чинећи то нису вољни да сарађују са нама како би остварили сагласност око изузетака на националном нивоу којим би биле покривене све категорије хитности позива", нагласио је Баркли.

Генерални секретар синдиката "Унисон" Кристина Мекнеа рекла је да је шокирана Барклијевим коментарима, напомињући да је он знао детаљне планове активиране у локалним областима.

Према њеним ријечима, ове оптужбе представљају скретање пажње са пропуста власти и одбијање да се на конструктиван начин ријеши спор.

Њена колегиница из другог синдиката "Јунајт" Шерон Грејем истакла је да ће на све позиве из прве категорије бити одговорено, док ће процјену друге категорије, која обухвата стања попут можданих удара вршити здравствени радници.

Трећи синдикат "ГМБ" саопштио је да су плате у Здравственој служби пале за 17 одсто од 2010. године, док је у истом периоду потражња за амбулантним службама порасла за 77 одсто.

Синдикати траже повећање примања изнад стопе инфлације која је 10,7 одсто.

Војска је у стању приправности како би помагала у управљању и усмјеравању амбулантних возила, али војници немају овлаштења попут возача који реагују или врше медицинску његу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана