Велика Британија ће 2024. године предводити НАТО снаге за брзо реаговање

Танјуг
Велика Британија ће 2024. године предводити НАТО снаге за брзо реаговање

БРИСЕЛ - Велика Британија ће током наредне године предводити НАТО снаге за брзо реаговање, саопштила је Алијанса.

Британска Седма лака механизована бригада предводиће НАТО снаге за брзо реаговање од 1. јануара 2024. године, стављајући хиљаде војника у приправност и спремне за распоређивање у року од неколико дана, објављено је на сајту НАТО-а.

Заједничка оперативна група НАТО-а веома високе спремности (ВЈТФ) формирана је након руске анексије Крима 2014. године и распоређена је први пут за колективну одбрану Алијансе након руске инвазије на Украјину 2022. године.

Британија преузима предвођење ВЈТФ-ом од Немачке, која је била на челу тих снага током ове године.

-Oва бригада треба да буде спремна да се креће у року од неколико дана гдје год је потребна НАТО, што је чини кључним дијелом наше колективне одбране. Британско вођство наше формације највише спремности је јасан приказ њених способности и посвећености НАТО - рекао је вршилац дужности портпарола Алијансе Дилан Вајт.

ВЈТФ је дио већих НАТО снага за реаговање које укључују и ваздушне и поморске снаге.

Копнене снаге ВЈТФ ће 2024. чинити око 6.000 хиљада војника, са борбеним тимом Седме лаке механизоване бригаде "Пустињски пацови" у њеном језгру.

Бригаду чине пук лаке коњице и четири лака механизована пјешадијска батаљона са артиљеријским, инжрњеријским, логистичким и санитетским пуком.

Јединице укључују Краљевски енглески пук и Краљевску шкотску гарду.

Пољска Прва варшавска оклопна бригада и шпанска бригада Гусман ел Буено обезбиједиће тешке борбене тенкове, јуришне хеликоптере и противваздушну одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана