Највећи напада дрооновима на Русију од почетка рата

ГС/Агенције
Највећи напада дрооновима на Русију од почетка рата

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је 553. дан. Украјински дронови покушали су јутрос да нападну пет региона у централној Русији и Псковску област на сјеверозападу земље, а није било повријеђених, саопштило је руско министарство одбране. Најмање двије особе су погинуле, а једна је повријеђена јутрос у руском нападу на Кијев, изјавио је градоначелник Виталиј Кличко.

Русија:Нови амерички пакет војне помоћи Украјини врхунац лицемерја

Руска амбасада у Вашингтону, оцијенила је одлуку САД да пошаљу још један пакет војне помоћи Украјини као „врхунац лицемјерја“.

-Поменута испорука ХИМАРС-а и ПВО граната, као и друге муниције у вриједности од четврт милијарде долара, пропалом режиму Зеленског је врхунац лицемерја. Тим прије што званичници САД војну помоћ приписују „бризи“ за народ Украјине. У стварности, Вашингтон неће одустати од концепта борбе против Русије до посљедњег Украјинца - наводи се у саопштењу амбасаде, објављеном на њеном званичном Телеграм каналу, преноси ТАСС.

Према ријечима руских дипломата, изјаве америчких политичара говоре да "животи грађана других земаља нису много важни" за Сједињене Државе.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је у уторак нови пакет помоћи Украјини од 250 милиона долара.

-Овај пакет садржи ракете АИМ-9М за противваздушну одбрану, муницију за артиљеријске ракетне системе високе покретљивости (ХИМАРС), артиљеријску муницију 155 мм и 105 мм, опрему за уклањање мина, „Јавелин“ и друге противоклопне системе и ракете, као и ви[е од три милиона комада муниције - наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Кијев: Најмање двије особе погинуле, једна повријеђена у руском нападу

Најмање двије особе су погинуле, а једна је повријеђена јутрос у руском нападу на Кијев, изјавио је градоначелник Виталиј Кличко.

Кличко је написао на Телеграму да је једна особа повријеђена од крхотина стакла и да је неколико зграда запаљено.

Кличко је навео да су остаци циљева уништених противваздушном одбраном пали на неколико зграда у украјинској престоници, не прецизирајући да ли су остаци били од пројектила или дрона, пренио је Ројтерс.

Русија: Украјински дронови покушали да нападну пет централних региона и Псковск

Украјински дронови покушали су јутрос да нападну пет региона у централној Русији и Псковску област на сјеверозападу земље, а није било повријеђених, саопштило је руско министарство одбране.

У Пскову је напад изазвао пожар на градском аеродрому и оштећено је неколико војно-транспортних авиона Ил-76, пренио је ТАСС.

Ограничен је ваздушни саобраћај изнад Псковске области, а аеродром је данас затворен.

У гашење пожара је укључено 65 ватрогасаца. У другим случајевима, дронове су обориле руске јединице противваздушне одбране прије него што су нанијели штету.

Поморски дронови су покушали да нападну залив Севастопоља на Криму, а напад су одбиле снаге за борбу против подморница.

Руска ПВО оборила је три украјинске беспилотне летјелице изнад Брјанске области у западној Русији и једну изнад Орилске области у централној Русији, саопштило је министарство одбране Русије.

Начелник Орловске области Андреј Кличков рекао је да су два дрона пресретнута изнад територије те области. Министарство одбране саопштило је да су двије украјинске беспилотне летјелице оборене у Рјазанској области и једна у Калушкој области.

Начелник Калушке области Владислав Шапша рекао је да су два дрона напала тај регион, да је један оборен, а да је други погодио празан резервоар за нафту.

Један дрон је кренуо ка Москви, али је пресретнут изнад Московске области. Московски аеродроми су накратко били затворени за саобраћај.

Градоначелник Севастопоља Михаил Развожајев рекао је да су снаге Црноморске флоте Русије одбиле напад дроном у близини главног залива кримског града.

Ведерников: Руске снаге спречиле напад дроном на аеодром у Пскову

Гувернер Псковске области Михаил Ведерников саопштио је синоћ да су руске снаге спечиле напад дроном на аеродром у Пскову, који се налази на око 20 километара од границе са Естонијом.

Он је додао да, према прелиминарним информацијама, нема жртава.

- Од почетка инцидента био сам на лицу мјеста. Размјере штете се анализирају. Детаљније информације ћемо објавити након завршетка истраге -написао је Ведерников на Телеграму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана