Вечерас најхладнија ноћ године у Британији, температура до -15 степени

Tanjug
Foto: MyLondon

ЛОНДОН- Британска Метеоролошка служба саопштила је да би вечерашња температура могла да падне испод минус 15 степени Целзијуса у појединим шкотским долинама, нарочито тамо гдје већ има сњежног покривача.


       Најнижа температура забиљежена у Великој Британији до сада ове године била је минус 10,4 степена Целзијуса у Друмнадрочиту у близини Инвернеса у Шкотској у раним сатима 19. јануара, преноси Тајмс.

    Температуре би требало да падну скоро шест степени испод најнижег нивоа прошлог марта, када су достигле минус 9,1 степени Целзијуса у Абојну у Абердинширу.

    Касније у току недеље очекује се да ће се више од 20 центиметра снега акумулирати у шкотским висоравнима, а више од 5 центиметра на нижим површинама на сјевероистоку Енглеске.

    Главни метеоролог Метеоролошке службе Ден Сури изјавио је да је изненадно хладно време резултат "арктичке поморске ваздушне масе" која доноси хладан ваздух са севера.

    ''Снег већ пада у деловима земље на северу где су вероватни поремећаји у саобраћају, као и шанса да неке руралне заједнице буду одсечене'', оцијенио је Сури.

    Агенција за здравствену безбједност Велике Британије издала је упозорење о хладном времену трећег нивоа, што значи да ће бити контактирани рањиви и високоризични људи, а здравствене службе очекују нагло повећање потражње за негом.

    Агенција саветује загријевање домова на најмање 18 степени Целзијуса, посебно за оне који су непокретни, имају дуготрајну болест или су старији од 65 година, наводи Тајмс.

    Менаџер државне мреже у Аутопутевима Британије Дејл Хипкис посавјетовао је возаче да у аутомобилима држе основне ствари као што су батеријска лампа и топла одјећа у случају да се заглаве.

    ''Мразни услови доносе толико опасности. Предузмите све могуће кораке да унапред испланирате своје путовање и дозволите много додатног времена на путовању да бисте се припремили за неочекивано'', рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана