Ватикан: Нико не може рећи да је оно што се дешава у Гази колатерална штета

Танјуг
Ватикан: Нико не може рећи да је оно што се дешава у Гази колатерална штета

РИМ - Ватикан је данас саопштио да поново упозорава да право Израела на самоодбрану не оправдава “покољ” недужних цивила у Гази.

Ватикански дневни листи Осерваторе Романо наводи да је секретар кардинала Пјетра Паролина, заменика папа Фрање, реагујући на саопштење израелске амбасаде која је назвала Ватикан “жалосним”, изјавио је да је реакција Израела на напад Хамаса 7. октобра “непропорционална”, преноси АНСА.

“За Свету Столицу жртве су увијек на првом мјесту. Било да је ријеч о Израелцима који су убијани у својим кућама у кибуцима док су се припремали за прославу Симхат Торе, било да се ради о таоцима који су отргнути од својих породица, било да је ријеч о дјеци која су погинула у бомбардовањима Газе”, наводи се у саопштењу.

Према оцјени Ватикана, нико не може рећи да је оно што се дешава у Појасу Газе “колатерална штета” у борби против тероризма.

“Право Израела на одбрану и да приведе правди одговорне за октобарске масакре, не може оправдати покољ”, наводи се у саопштењу кабинета кардинала Пјетра Паролина.

Израел је данас упутио Ватикану протесну ноту и саопштење кабинета кардинала Пјетра Паролина оцијенио као “жалосну изјаву”.

“Судити о легитимности рата без узимања у обзир свих релевантних околности и подака неминовно доводи до погрешних закључака”, наводи се у протесној ноти израелске амбасаде упућеној Светој Столици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана