Вашингтону потребни природни ресурси Украјине

СРНА
Вашингтону потребни природни ресурси Украјине

ВАШИНГТОН - Амерички сенатор Линдзи Грејем рекао је да су Вашингтону потребни украјински природни ресурси и да се према томе мора наставити са војном помоћи Кијеву док не побиједи у рату са Русијом.

Грејем, републиканац из Јужне Каролине, похвалио је Украјинце и њихову наводну ријешеност да се боре против Москве без обзира на све, истичући да то значи да Американци сами не морају то да чине, само да обезбиједе оружје.

"Украјинци леже на налазиштима минерала вриједним више трилиона долара који су добри за нашу економију. Према томе, треба да наставимо да помажемо нашим пријатељима у Украјини. Ми то можемо да добијемо, њима је потребна наша помоћ", рекао је он.

Грејем је већ дуго времена отворен у вези са правим циљевима Вашингтона у сукобу између Москве и Кијева, више пута износећи "трилионе вриједне" ресурсе у рукама Украјинаца као кључну имовину и коначну награду за САД.

Он је такође раније описао "погибију Руса у сукобу као најбоље потрошен новац", преноси "Раша тудеј".

Грејемово најновије признање поклапа се са процјеном америчких мотива коју је недавно изнио бивши предсједник Русије и садашњи замјеник предсједника Савјета за националну безбједност Дмитриј Медведев.

Прошле седмице Медведев је рекао да су и Кијев и његове западне присталице фокусиране на то да задрже контролу над Донбасом искључиво због богатстава природних ресурса у тој области.

"Укупна вриједност некадашње украјинске базе минералних ресурса процјењује се на скоро 14,8 трилиона долара, али 7,3 трилиона од тога сада се налази у Луганској и Доњецкој Народној Републици. То значи да је скоро половина националног богатства Украјине у Донбасу!" написао је Медведев на "Телеграму".

Медведев је истакао да западни паразити, да би добили приступ жељеним минералима, бесрамно захтијевају да њихови штићеници ратују до посљедњег Украјинца.

"Они већ директно изражавају такву намјеру без оклијевања", закључио је Медведев

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана