Вашингтон вјерује да ће Иран напасти Израел наредних дана

Танјуг
Вашингтон вјерује да ће Иран напасти Израел наредних дана

ВАШИНГТОН - Администрација америчког предсједника Џоа Бајдена вјерује да ће Иран напасти Израел у наредним данима у знак освете за убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану раније ове недјеље, као и да ће напад бити јачи од оног у априлу, наводе медији на хебрејском позивајући се на високе америчке званичнике.

Неименовани званичници рекли су да је Вашингтон спреман да помогне Израелу да заустави потенцијални напад Ирана и група које подржава у региону, укључујући Хезболах у Либану и палестински Хамас, пише портал Вала.

Званичници кажу да ће одговор вјероватно бити већег обима од оног у ноћи између 13. и 14 априла јер ће вјероватно укључити Хезболах.

У извјештају се додаје да су високи званичници Бајденове администрације забринути да би то могло отежати окупљање регионалне и међународне коалиције како би се спријечили потенцијални напади, као што је био случај када је Иран испалио стотине дронова и пројектила на Израел у априлу.

Иран је у ноћи између 13. и 14. априла лансирао бараж ракета и дронова на Израел у знак одмазде за убиство генерала Револуционарне гарде у Дамаску 1. априла. 

САД, Британија, Јордан и Француска помогле су у пресретању пројектила, док је неколико заливских држава, међу којима Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, наводно пренијело обавјештајне податке о плановима Техерана да нападне Израел, пружајући виталне информације које су биле кључне за успјех ПВО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана