Вашингтон у страху: 'Кијев више нема шта да изгуби'

GS
Foto: Telegram

Приоритети Сједињених Држава и Украјине у сукобу са Русијом разилазе се због могуће нуклеарне ескалације, пише "Њујорк тајмс" и додаје да је у Вашингтону нејасно како би тачно могао изгледати прихватљив крај рата у Украјини.

Приватно, савјетници америчког предсједника Џоа Бајдена признају да се приоритети САД и Украјине разликују у овом тренутку.

"Украјина више нема шта да изгуби од ескалације сукоба са Русијом", оцјењује лист.

Како су истакли, Бијела кућа страхује да би, допуштајући Украјини да изврши нападе америчким оружјем на руску територију, непријатељства могла да ескалирају у сукоб са употребом нуклеарног оружја.

Прошле недјеље је америчка администрација дозволила Украјинцима да користе оружје које им је пребачено против циљева на руској територији у близини области Харков, али је оставила на снази забрану прекограничних удара оперативно-тактичким ракетама АТАЦМС и другим ватреним оружјем дугог домета.

Посљедњих недјеља и мјесеци неки украјински напади на руске пограничне области погодили су цивиле и критичну инфраструктуру, проузрокујући и десетине цивилних жртава.

Владимир Путин је истакао да представници земаља НАТО-а морају бити свјесни "чиме се играју" када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да гађа циљеве на руској територији.

Рекао је да ће Москва успоставити "санитарни кордон" у областима које контролише Украјина како би спријечила нове нападе.

Прошлог мјесеца Путин је изјавио да циљ руске офанзиве на Харков није заузимање самог града, већ стварање безбједносне зоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана