Вашингтон шаље 31 тенк "Абрамс" у Украјину

ГС/АГЕНЦИЈЕ
Вашингтон шаље 31 тенк "Абрамс" у Украјину

МОСКВА, КИЈЕВ –Рат у Украјини ушао је у 336. дан. Немачка влада одобрила је данас слање тенкова "леопард 2" Украјини као и њихов поновни извоз из партнерских земаља.

Пројектил погодио турски брод укотвљен у Херсону

ИСТАНБУЛ - Брод за генерални терет у турском власништву по имену "Тузла" погођен је данас пројектилом у луци у јужном украјинском граду Херсону, што је изазвало пожар, показају видео снимци с лица мјеста.

Ракета је пала на мост брода и изазвала пожар, саопштила је безбједносна поморска компанија Амбреи, а пренио Ројтерс.

На видео снимцима види се како пламен пуни командну собу брода, али Ројтерс није могао да потврди датум снимања.

Брод, који се заглавио у луци од фебруара 2022. године, један је од дванаест турских пловила заробљених у украјинским лукама, укључујући Херсон, који нису обухваћени уговором о транспорту црноморског жита уз посредовање УН.

"Јуче увече дошло је до напада, највјероватније на луку, а чини се да је експлозив погодио брод, али како нема посаде није било ни повређених ни жртава", рекао је анонимни извор.

Вашингтон шаље 31 тенк "Абрамс" за 400 милиона долара

САД ће послати 31 тенк "абрамс" у Украјину по укупној цијени од 400 милиона долара, јавио је данас "Блумберг".
Предсједник САД Џозеф Бајден ће се током дана обратити јавности поводом даље подршке Украјини, наводи "Спутњик".

Њемачка је претходно објавила да ће послати 14 тенкова "леопард два" Украјини.

Кијев је затражио најмање 300 тенкова и сматра да ће то бити пресудно у сукобу са Русијом.

Зеленски увео санкције за још свештеника Руске православне цркве

Предсједник Украјине Володимир Зеленски увео је санкције једном од најбогатијих украјинских бизнисмена и деветорици високорангираних свештеника повезаних са Руском православном црквом и блокирао њихову имовину на пет година.

Како наводи Ројтерс, ово је посљедња у низу мера које је Зеленски предузео против Руске православне цркве, „која је пружила подршку руској инвазији на Украјину“.

У декрету који је објављен на сајту Зеленског наводи се да су санкције уведене Владимиру Новинском, чије је богатство прије рата украјинско издање магазина Форбс процијенило на између 1,3 и 3,5 милијарди долара.

Новински, за којег се вјерује да се тренутно налази у Њемачкој, носи титулу ђакона и у прошлости је спонзорисао огранак Украјинске православне цркве која је, наводно, била повезана с Москвом, преноси Ројтерс.

Санкције су такође уведене и намјеснику манастира Печерска Лавра из Кијева Павелу Лебеду, као и другим свештеницима из регионалних огранка цркве на истоку и југу Украјине.

Британска новинска агенција подсјећа да су раније ове недјеље уведене санкције за 22 Руса повезаних са Руском православном црквом.

Шолц: Спријечићемо да сукоби пређу у рат Алијансе и Русије

Њемачка ће увијек предводити пружање подршке Украјини усљед руске специјалне војне операције, али ће и осигурати да сукоб не ескалира до нивоа умијешаности НАТО-а, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц.

-Њемачка ће увијек бити предводник када се ради о подршци Украјини - рекао је он посланицима након што је у Њемачкој постигнута сагласност у вези са слањем тенкова "леопард два" Украјини.

Он је упозорио да Њемачка, у исто вријеме, мора да спријечи сценарио у којем ће рат Украјине и Русије ескалирати у рат Русије и НАТО-а и додао да ће њемачке власти увијек имати на уму поменути принцип, јавио је Ројтерс.

Песков: Апсурдни позиви за јачање Кијева ради европске безбједности

Позиви Запада да се настави јачање украјинске војске ради безбједности на европском континенту звуче апсурдно, рекао је портпарол руског Кремља Дмитриј Песков.

Коментаришући процјену листа "Вашингтон пост" да безбједност Украјине може да се осигура снажном војском, а не чланством у НАТО-у, Песков је истакао да свакодневно чита бројна мишљења и да, на жалост, види велики број манифестација закључака од бројних политичара, стручњака и војних лица који сматрају да је наставком ратовања могуће осигурати безбједност Европе.

-То је апсурдан закључак и ћорсокак размишљања, како из војне тако и из политичке перспективе - навео је Песков, уз напомену да је руска страна веома забринута због тога.

Он је нагласио да је Русија била свјесна тога прије годину дана, када је предсједник Русије Владимир Путин позвао све да се присјете посљедњих неколико деценија постепеног напредовања НАТО-а према Русији и када је упозорио да наставак тог курса неће проћи без посљедица, јавио је ТАСС.

Песков је додао да су тренутно "такве заблуде испуњене даљим наставком овог ужасног периода који сада доживљавамо".

Руте: Спремни смо за слање тенкова Украјини

Холандија је спремна да испоручи борбене тенкове Украјини уколико то буде потребно, изјавио је холандски премијер Марк Руте.

-Уколико допринос Холандије помаже, спремни смо да то учинимо - рекао је Руте за холандску телевизију РТЛ.

Руте је истакао да би Холандија могла и да купи тенкове које тренутно изнајмљује од Њемачке и да их пошаље Украјини.

Мадрид отворен за слање тенкова Кијеву

Шпанија је отворена за слање њемачких тенкова "леопард два" Украјини, изјавила је шпански министар одбране Маргарита Роблес.

Након што је Њемачка најавила да ће послати тенкове Украјини и дозволити савезницима из НАТО-а да прослиједе њемачке тенкове Кијеву, Роблесова је рекла новинској агенцији ЕФЕ да ће Шпанија дјеловати у координацији са западним савезницима.

Истраживач за безбједност и одбрану Феликс Артеага тврди да Шпанија посједује 108 тенкова "2А4". Половина ових тенкова је у шпанским енклавама Сеути и Мелиљи, а 53 тенка су у резерви и мораће на ремонт.

Према његовим ријечима, Шпанији ће вјероватно бити потребно неколико мјесеци да припреми тенкове за слање.

Пет високих украјинских тужилаца добило отказе

Пет високих регионалних украјинских тужилаца данас је добило отказе, дан након што је предсjедник Украјине Володимир Зеленски покренуо највеће политичке промене од почетка рата.

Званичници, од којих су већина тужиоци у украјинским регионима, добили су отказе од генералног тужиоца Андрија Костина, саопштено је из његове канцеларије.

-Костин је потписао наређење о отпуштању са административних позиција из Запорожја, Кировохрада, Полтаве, Сумија и Чернигова - наводи се у саопштењу које је пренио Ројтерс.

Више од 10 високих украјинских званичника, склоњено је са позиција у уторак, а аналитичари су оцијенили да се ради о реакцији на недавни скандал у вези са корупцијом.

У уторак је заменик украјинског министра одбране Вјачеслав Шаповалов поднио оставку, као и замјеник шефа кабинета Зеленског Кирило Тимошенко, а отказ је добио замјеник државног тужиоца Олексиј Симоњенко.          

Њемачка влада одобрила слање борбених тенкова "леопард" Украјини

Немачка влада одобрила је данас слање тенкова "леопард 2" Украјини као и њихов поновни извоз из партнерских земаља.

-Циљ је да се брзо успоставе два батаљона у Украјини са тим тенковима и убрзо ће почети обука украјинских снага у Њемачкој - навео је портпарол њемачке владе Стефен Хебестрајт.

У саопштењу владе у Берлину прецизира се да ће Украјини у првој транши бити допремљено 14 "леопарда" из њемачких војних резерви, пренео је Ројтерс.

Њемачка ће такође обезбедити логистику и муницију, наводи се у саопштењу.

ЕК разматра укидање олакшица за трговину са Украјином

Европска комисија највјероватније ће у јуну ове године разматрати укидање суспензије за све царине и квоте на украјински извоз пољопривредно-прехрамбених производа, након притужби држава чланица да прилив пољопривредних добара ставља пољопривреднике у ЕУ у неповољан положај.

Тренутна једногодишња шема привремене либерализације трговине, која је уведена након почетка сукоба у Украјини, укључује суспендовање царина и квота на увоз пољопривредно-прехрамбених производа из Украјине.

Док је скоро половина украјинске пољопривредне робе либерализована када је дубоки и свеобухватни споразум о слободној трговини (ДЦФТА) са ЕУ ступио на снагу 2016. године, остали производи су били подвргнути прелазном периоду либерализације трговине који је требало да траје до маја 2023. године.

У то вријеме, приједлог без преседана о суспензији увозних дажбина на све пољопривредне производе био је оправдан ради јачања украјинске привреде и доприноса постепеној интеграцији земље у унутрашње тржиште ЕУ.

Међутим, ЕК се вецћ мобилише да поново размотри овај аранжман као одговор на "растуцћи притисак" држава чланица.

Уведене мјере показале су се успјешним јер је у децембру укупно три милиона тона жита извезено, међутим због тога су негодовале сусједне земље, чланице ЕУ.

Тако су још у септембру румунски произвођачи житарица упозоравали да их прилив украјинског жита преко иницијативе "Солидарност" гура близу банкрота, док су се у скорије вријеме сличне притужбе чуле и из других сусједних земаља, попут Пољске.

Делегације сусједних земаља – укључујући Пољску, Мађарску и Румунију – нагласиле су потребу да се позабаве негативним утицајем украјинског увоза на сусједне земље и утицајем на конкурентност њихових пољопривредника, а неке су тражиле компензацију.

Они су подржали идеју да се преиспита царински споразум за неке житарице увезене из Украјине, посебно у погледу провјера санитарних и фитосанитарних (СПС) мјера, истичући потенцијални ризик од увоза контаминираних житарица.

ЕК је саопштила да ће предстојећи самит ЕУ-Украјина, који се одржава 3. фебруара, бити "прилика" да се разговара о сарадњи и подршци.

Вештнер: Испорука тенкова ће ослабити њемачке одбрамбене капацитете

Испорука тенкова "леопард два" Украјини имаће негативан утицај на одбрамбене капацитете Њемачке, изјавио је шеф Савеза војних лица Бундесвера Андре Вештнер.

Он је за њемачку телевизију Цет-Де-Еф рекао да је намјера Берлина да испоручи тенкове добра за Украјину, али је лоша за борбену спремност Оружаних снага Њемачке.

Вештнер је истакао да власти морају да ојачају војну индустрију у Њемачкој уколико желе да подрже не само Украјину већ и сопствене војне капацитете, пренио је ТАСС.

"Истина је да од фебруара шаљемо оружје и муницију. У исто вријеме, ми смо у стању слободног пада и још нисмо извршили промјене у вези са сопственим одбрамбеним капацитетима", навео је Вештнер.

Савез војних лица Бундесвера је независна организација која заступа интересе 200.000 активних и пезионисаних војника и резервиста.

Рогов: Руска војска осујетила офанзиву Кијева у Запорошкој области

Руска војска осујетила је планове за офанзиву оружаних снага Украјине у Запорошкој области, изјавио је данас члан главног савjета Запорошке области Владимир Рогов.

-Захваљујући нашим превентивним акцијама, осујећени су планови непријатеља да изведе широку офанзиву на ослобођени дио Запорошке области да би дошао до обале Азовског мора - рекао је Рогов за РИА новости.

Према његовим ријечима, сада су украјинске снаге принуђене да повлаче резервне трупе, укључујући и из Доњецког правца да би држале линију фронта.

Руска војска је раније саопштила да је покренула локалне офанзивне операције у региону Запорожја.

Борбе се воде готово дуж цијеле линије фронта, а главне су на подручју градова Орехов и Гуљајполе.

Русија је припојила Запорошку област након референдума који је одржан у септембру прошле године са још три украјинска региона, који су се изјаснили за припајање Руској Федерацији - Доњецком и Луганском Народном Републиком и регионом Херсона.

Више од 70 одсто региона Запорожја тренутно је под руском контролом, а украјинске трупе држе регионални центар - град Запорожје.

Британски држављани погинули у Украјини током хуманитарне евакуације

Британски држављани Крис Пари и Ендрју Багшо убијени су током акције хуманитарне евакуације у источној Украјини, саопштила је у Паријева породица, недjељама након што су пријављени као нестали.

-Са великом тугом морамо да објавимо да је наш вољени Криси убијен заједно са својим колегом Ендрјуом Багшоом током извођења акције хуманитарне евакуације из Соледара, на истоку Украјине - саопштила је његова породица у изјави коју је објавио британски Форин офис, преноси Ројтерс.

Додају да је његова несебична одлучност у помагању старима, младима и угроженима учинила његову породицу изузетно поносним.

Руска група Вагнер саопштила је раније овог месеца да су њене снаге пронашле тијело једног од двојице Британаца који су пријављени као нестали у источној Украјини, на месту тешких борби између украјинских и руских снага.

Украјинска полиција је саопштила да су њих двојица напустили град Краматорск и упутили се у град Соледар 6. јануара и да су пријављени као нестали сљедеће вечери након што је прекинут контакт са њима.

Породица није саопштила додатне детаље о околностима њихове смрти.

Ал Џазира: Бајден ће данас објавити да САД шаљу борбене тенкове Украјини

Предсједник САД Џозеф Бајден данас ће саопштити да ће Вашингтон испоручити Украјини борбене тенкове "Абрамс", јавља Ал Џазира позивајући се на неименованог америчког званичника.

Према извору те ТВ станице, тенкови ће бити испоручени на основу уговора , односно неће бити послати из Пентагонових арсенала.

Како наводи Политико, цитирајући изворе у америчкој администрацији, САД би могле да пошаљу најмање 30 "М1 Абрамс" тенкова Украјини као војну помоћ.

Још увијек се не зна када ће тенкови бити испоручени, а обично је потребно неколико мјесеци да се војници обуче да ефикасно користе тенкове, рекли су званичници, преноси CNN.

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена није до сада искључивала могућност испоруке америчких тенкова у потпуности, али су амерички званичници прошле недјеље јавно рекли да сада није право вријеме за слање тенкова "М1 Абрамс", јер су скупи и захтевају доста времена за обуку.

Украјински предсједник Володомир Зеленски је у више наврата тражио од западних савезника слање модерних тенкова, док се његова земља припрема за, како војни аналитичари оцјењују, велику руску контраофанзиву на прољеће.

Њемачки недјељник Шпигел објавио је да је немачки канцелар Олаф Шолц одлучио да пошаље тенкове "леопард" у Украјину након вишенедјељне дебате.

Велика Британија је већ најавила да ће послати 12 својих тенкова "челенџер 2" у Украјину.

Русија:Испорука борбених тенкова САД Украјини била би очигледна провокација

Могуће америчке испоруке борбених тенкова Украјини биће "још једна очигледна провокација" против Русије, изјавио је данас амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

-Очигледно је да Вашингтон намјерно покушава да нам нанесе стратешки пораз - рекао је Антонов у коментарима на Телеграму.

Руски амбасадор је навео да, ако САД одлуче да испоруче тенкове, "онда оправдавање таквог корака аргументима о „одбрамбеном оружју“ дефинитивно неће успјети".

-То би била још једна очигледна провокација против Руске Федерације - рекао је Антонов, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана